14.05.2021

Teden ljubiteljske kulture 2021

Vseslovenska akcija je namenjena podpori ustvarjalcev in promociji ljubiteljske kulture po vsej Sloveniji in zamejstvu. Letos bo potekala od 21. do 30. maja.

SIGIC

TLK 2021

Teden ljubiteljske kulture skrbi za večjo dostopnost in mobilnost kulturnih dobrin. Projekt je zasnovan po zgledu podobnih projektov v drugih evropskih državah, ki vsako leto opozorijo na pomen, kakovost in množičnost ljubiteljskega ustvarjanja. Zaznamujejo ga kulturni dogodki, ki se odvijajo po vsej Sloveniji in v zamejstvu v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Slovenije in območnih izpostav JSKD skupaj s številnimi kulturnimi društvi in njihovimi zvezami, kulturnimi zavodi, lokalnimi skupnostmi, šolami, vrtci, knjižnicami, muzeji, posamezniki in drugimi akterji kulturnega življenja.

Namen projekta je priznanje več kot 107.000 kulturnim ustvarjalcem, ki svojo energijo in čas ljubiteljsko (torej brez plačila za svoje delo) namenjajo kulturi, hkrati pa preko pestrega kulturnega dogajanja povezuje vse prebivalce Slovenije in zamejstva in izpostavlja kulturni ter družbeni pomen ljubiteljske kulture pri nas.

Partnerja Tedna kulture tudi letos ostajata združenje SAZAS in IPF. Ambasadorka dogodka je operna in koncertna pevka Irena Yebuah Tiran , ki je, poleg glasbe, znana po svoji strasti do branja.