31.01.2023

Vrača se Festival slovenskega šansona

Prvi program Radia Slovenija po desetih letih obuja Festival slovenskega šansona. Razpis, ki išče novi slovenski šanson leta 2023, je odprt do 24. marca 2023.

Press info

Vrača se Festival slovenskega šansona

Ob prelomu tisočletja je Radio Slovenija organiziral Festival slovenskega šansona (2001–2013). Ta je ponudil priložnost mnogim mladim šansonjerjem (Same babe, Katja Šulc, Jure Ivanušič, Andraž Hribar in drugi), hkrati pa se je odvijal tudi festival La vie en rose, ki ga je v Cankarjevem domu organizirala ena najvidnejših slovenskih šansonjerk Vita Mavrič. Po desetletnem premoru pa Prvi program Radia Slovenija letos znova odpira prostor novemu slovenskemu šansonu.

Razpis bo odprt do 24. marca 2023. Petčlanska strokovna komisija bo izbrala do dvajset tekmovalnih skladb, ki bodo javno imenovane 12. aprila 2023.

6. in 13. maja bosta na dveh različnih prizoriščih potekali dve polfinalni prireditvi. Na vsakem polfinalnem večeru bo strokovna komisija izbrala pet skladb (skupno deset), ki se bodo uvrstile v tekmovalni izbor finalne prireditve 28. oktobra v Kulturnem centru v Rogaški Slatini.

Na finalni prireditvi bomo podelili štiri nagrade, in sicer:
– nagrado za najboljše besedilo,
– nagrado za najboljšo glasbo,
– nagrado za obetavno mlado avtorico oziroma avtorja ali izvajalko oziroma izvajalca,
– veliko nagrado Slovenski šanson 2023 za najboljši šanson v celoti.