30.10.2023

Je najlepši šanson že napisan?

Festival, s katerim Prvi program Radia Slovenija spodbuja nastanek novih kakovostnih skladb v slovenskem jeziku, je potekal od pomladi do jeseni.

SIGIC

Je najlepši šanson že napisan?

ZKP RTV Slovenija v sodelovanju s Prvim programom Radia Slovenija izdaja digitalni album z naslovom Je najlepši šanson že napisan? z devetimi novimi šansoni, ki jih je žirija uvrstila na Festival slovenskega šansona. To so: Ana Maria Mitić: V našem belem hodniku, Primož Vidovič: Triptih sestre Felicite, Patricija Škof: Šanson iz tujine, Andrej Tomšič: Bistro, Zajtrk: Jera, Smaal Tokk: Dihej, Violoncelli Itineranti: Sredozemlje, Jure Ivanušič in Nordunk: Južni veter, Veronika Nikolovska: Ti si moj svet ter Tomaž Hostnik: Dekle iz zlatih sanj.

V spomladanskem delu leta se je na razpis prijavilo skoraj 70 izvajalcev. Prva strokovna žirija (Rudi Pančur, Lojze Krajnčan, Sandra Erpe, Goran Dekleva in Alenka Gotar) jih je dvajset uvrstila na prva dva predizborna večera – 6. maja v Kulturnem domu Krško in 14. maja v Gledališču Park v Murski Soboti. Druga strokovna žirija (Gregor Stermecki, Barbara Šinigoj, Jadranka Juras, Miha Zor in Vlado Žabot) pa je na predizbornih prireditvah izbrala deset zasedb, ki so se 28. 10., na praznični Dan RTV, predstavile v Rogaški Slatini.

Veliko nagrado slovenski šanson 2023 za najboljši šanson v celoti je dobil Tomaž Hostnik za skladbo Dekle iz zlatih sanj, ki je prejel tudi nagrado za najboljšo glasbo (aranžma je naredil Matija Krečič), nagrado za najboljše besedilo je osvojil Andrej Tomšič za skladbo Bistro, za obetavno mlado avtorico ali avtorja oziroma izvajalko ali izvajalca pa jo je žirija podelila Zajtrku za skladbo Jera.