26.02.2020

Vzhajajoče zvezde slovenskega pianizma

Na plošči Zlati pianisti gre za posnetke nekaterih izmed zmagovalnih interpretacij klasičnega klavirskega repertoarja izpod prstov zmagovalcev različnih kategorij 48. Tekmovanja mladih slovenskih glasbenikov – TEMSIG 2019.

Tomaž Gržeta

Zmagovalci 48. Tekmovanja mladih slovenskih glasbenikov – TEMSIG 2019

Zlati pianisti

Zmagovalci 48. Tekmovanja mladih slovenskih glasbenikov – TEMSIG 2019

PianoRoom
2020

Kot pove podnaslov, gre za posnetke nekaterih izmed zmagovalnih interpretacij klasičnega klavirskega repertoarja izpod prstov zmagovalcev različnih kategorij 48. Tekmovanja mladih slovenskih glasbenikovTEMSIG 2019. Zgoščenke ne gre jemati kot albuma – vsebinsko zaokrožene celote, ki bi jo kot tako lahko tudi poslušali. Celota te zgoščenke pa vsekakor ima dokumentarno vrednost, saj beleži izjemne uspehe mladih glasbenic in glasbenikov na določeni stopnji njihove glasbene veščine in umetniške poti. Posamezni posnetki imajo tudi umetniško vrednost. Zlati pianisti, predstavniki najmlajše generacije naših poustvarjalcev, z uspehi, zabeleženimi na pričujoči zgoščenki, vstopajo na prizorišče klasične glasbe z zavidljivo klavirsko tehniko in skrbno kultivirano muzikalnostjo.

Na zgoščenki se nam s po enim ali izjemoma dvema deloma predstavijo Tobija Avšič (10 let), Pia Landeker (12), Nastasja Češnjevar Ušumovič (14), Vid Ibic (17), Matija Drofenik (18), Lara Oprešnik (22) in Urban Stanič (23). Ovekovečene so njihove interpretacije (med drugim) Bachovih, Haydnovih, Beethovnovih, Chopinovih, Griegovih, Rahmaninovih, Adamičevih in Srebotnjakovih del. Z njimi so si priborili zlate nagrade v ustreznih starostnih skupinah tekmovanja, katerega ugled je v slovenskem prostoru močno zasidran. Za mlade pianistke in pianiste ter njihove mentorje je to vsekakor velika potrditev, nagrada za vloženi trud ter hkrati odskočna deska v smeri koncertnih odrov, ki jih počasi, vzpenjajoč se po šolskem sistemu, osvajajo.

Kakovost posnetkov, nastalih v studiu PianoRoom na Golniku, je visoka, čeprav se ponekod zdi, da so snemalne naprave posegle preveč v drobovje glasbila ter zajele marsikatere šume klavirske mehanike, ki jih sicer ne bi slišali ne izvajalci ne poslušalci. Zgoščenka ni opremljena s standardno knjižico, temveč plakatom, na katerega hrbtni strani so portreti posameznih glasbenikov, pospremljeni s kratkim življenjepisom in citatom. Format (velikost A2) in oblikovalska rešitev (ter s tem preglednost) spremne tiskovine nista posrečena, vendar plakat vsebinsko vseeno dovolj dobro ilustrira vsebino zgoščenke.

Zlati pianisti, predstavniki najmlajše generacije naših poustvarjalcev, z uspehi, zabeleženimi na pričujoči zgoščenki, vstopajo na prizorišče klasične glasbe z zavidljivo klavirsko tehniko in skrbno kultivirano muzikalnostjo. Njihova imena si je vredno zapomniti, kajti marsikaterega izmed njih bomo zagotovo še spremljali na koncertnih odrih. Ta zgoščenka je dokument nekega trenutka njihovega glasbenega razvoja in s tem zveneči spomin na njihove prve večje uspehe.