04.04.2018

Popolno uničenje

Domača metal zasedba Within Destruction te dni deluje s polno paro. Po vrnitvi z obsežne evropske turneje, ki se je odvijala med 27. februarjem in 25. marcem, je 30. marca izdala album Deathwish.

Dušan Mijanović

Within Destruction: Slam
Foto: Oli Duncanson Photography

Within Destruction je slamming deathcore zasedba, ki je s svojim delovanjem na Jesenicah pričela leta 2010. Čez dve leti je pri avstrijski založbi NoiseHeadRecords izšel njen prvenec From the Depths. Leta 2016 so pretresli metalsko sceno z albumom Void, ki je bil zelo čislan tako pri domači kot tuji glasbeni kritiki. Po menjavi nekaterih članov skupina deluje v postavi: Rok Rupnik (vokal), Damir Juretič (kitara), Kristjan Bajuk (kitara), Janez Skumavc (bas kitara), Luka Vezzosi (bobni). "Slamming deathcore je križanec med slam death metalom in deathcore-om, ki pa sta tudi sama podzvrsti metal in hardcore žanra. Sami pa poskušamo definirati lasten zvok tako, da bo vsak, ki bo slišal besedo s korenom SLAM pomislil na Within Destruction," je dejal bobnar skupine Luka Vezzosi.

Within Destruction so si nabrali ogromno kilometrine že na turneji leta 2016, ko so nastopili v nekaterih srednjeevropskih državah in Franciji. Tokratna turneja pa je bila mnogo obsežnejša, med 27. februarjem in 25. marcem, so obredli koncertne odre v Veliki Britaniji, Belgiji, Franciji, Nemčiji, na Češkem, Avstriji, Španiji, Italiji in Sloveniji. Za del turneje, ki vključuje booking, je bila zaslužna agencija Artery Global medtem, ko so za management turneje poskrbeli člani zasedbe sami. "Odziv publike je bil enkraten, včasih je težko verjeti, da smo nastopali pred popolnoma tujim občinstvom. Koncerti so se odvijali na različnih odrih, če primerjamo z domačo sceno, so ti v večini podobni Orto baru (zgornji in spodnji oder). Tokrat smo prvi del turneje opravili sami s pomočjo različnih lokalnih bendov, nekje v sredini so se nam za nekaj dni pridružili Stillbirth iz Nemčije. Zadnjih deset dni pa smo premagali skupaj z Walking Dead on Broadway (tudi iz Nemčije)," je povedal Luka Vezzosi.


"Najhujši del turneje je bil mraz in slabo vreme. Sneg v Angliji je celo povzročil odpoved dveh koncertov. Turneja na vsako osebo vpliva drugače, iz izkušenj smo se naučili, da je potrebno vzdrževati profesionalen in spoštljiv odnos med seboj in do drugih. Na pot so se nam pridružili tudi fotograf Oliver Duncanson, ki se poskrbel za fotografije in vlog posnetke, tonski tehnik Janez Zega, ki nam je pomagal tolmačiti zvok preko sistemov lokalnih klubov in voznik Matjaž Šneberger - IBS prevozi, brez katerega nam ta turneja gotovo ne bi uspela".


Turneja Deathwish Tour se je zaključila v domačem okolju. Within Destruction so v CUK Kino Šiška v okviru dogodka Slam Jam Vol.3  nastopili skupaj z nemškimi deathcorovci Walking Dead on Broadway ter soboškimi Vasectomy, ki igrajo konglomerat death, groove in thrash metal zvrsti. "Tokrat se je domača publika izjemno izkazala in mislim, da so bili deležni popolnega uničenja. Po pravici povedano nismo pričakovali takega odziva in po enem mesecu je bil nastop v Sloveniji popoln zaključek turneje," je Luka Vezzosi strnil vtise z zaključka turneje.

30. marca 2018 je skupina v samozaložbi uradno izdala svoj tretji izdelek, ki nosi naslov Deathwish.

 

Within Destruction - Deathwish Tour
Within Destruction
Within Destruction: Deathwish
Within Destruction
Luka Vezzosi