08.03.2020

Z jazzmastrom v vesolje

Kot kitarist zasedbe The Star Time Playboys je tam nekje pred štirimi leti Urban Zotel vzbudil zanimanje domače in tuje javnosti. Prvenec zasedbe je bil zelo dobro sprejet, Zotel pa se je odločil, da si bo širil glasbena obzorja tudi kot solist.

Matej Krajnc

Outer Space Sounds Of Urban Zotel

Urban Zotel

Outer Space Sounds Of Urban Zotel

Martin’s Garage Records
2020

Ne morem si kaj, ampak ko na naslovnici plošče vidim kitaro, me takoj pritegne. Kot zapriseženi kitarski freak sem skoz prste spustil precej teh reči in posledično me vedno zanima, kaj kdo igra in tudi sicer uporablja, v studiu ali v živo. Vendar pa tokrat pustimo ob strani izlete v tovrstna vesolja in se posvetimo plošči, ki je pred nami, prvencu Urbana Zotla. Ko jo poslušamo, se nam zdi, da smo se znašli v svetovjih Duana Eddyja, Billa Justisa in Dicka Dala, le da so ta svetovja tu in zdaj, v 21. stoletju, lično pospremljena z vintage likovno opremo, ki aludira na stare desetpalčne albume, a da pozornemu očesu vedeti, da ne gre za nikakršno retro varianto: to je ves čas sodobna glasba in umetnost.

Protagonista poznate vsi, ki vam je bilo kdajkoli mar za dobro sodobno glasbo s prizvoki žlahtne preteklosti. Sodobno pravim zato, ker vsa dobra glasba ostaja vselej sodobna in pravzaprav se ni nikoli izpel noben žanr popularne glasbe, vsi so še vedno aktualni, ker so »živi«, avtentični in po njih vedno znova posegajo tudi mladi ustvarjalci. Urban Zotel sodi med najvidnejše sodobne kitariste, ki igrajo t. i. »roots« glasbo, glasbo torej, ki tvori korenine sodobne popularne glasbe, od jazzovskih zvrsti in podzvrsti do bluesa, countryja, surfa in tako naprej. Kot kitarist zasedbe The Star Time Playboys je tam nekje pred štirimi leti vzbudil zanimanje domače in tuje javnosti. Prvenec zasedbe je bil zelo dobro sprejet, Zotel pa se je odločil, da si bo širil glasbena obzorja tudi kot solist. Odpravil se je v ZDA, tam sodeloval z nekaterimi vidnejšimi predstavniki jump bluesa in začel pisati glasbo, ki jo je izdajal na digitalnih EP-jih. Zdaj je te digitalne izdaje združil v prvi fizični LP, ki je eden redkih solističnih kitarskih inštrumentalnih »roots« albumov v našem prostoru, če ne celo edini. Zotel je namreč vse odigral sam, v ospredju pa je seveda kitara, ki se kot osrednje glasbilo vedno znova znajde sredi zvočne slike. 

Zotel, sicer že v matičnem bendu vešč in samozavesten kitarist, je na svojem prvencu še bolj prepričan v to, kar počne. Pesmi, ki so na plošči, je posnel sam v domačem studiu (»Leta 2019 sem se odločil, da nekaj denarja in časa vložim v snemalno opremo in se naučim snemati lastne pesmi.«) in predstavil še videospot za pesem The Sheik. Ko jo poslušamo, se nam zdi, da smo se znašli v svetovjih Duana Eddyja, Billa Justisa in Dicka Dala, le da so ta svetovja tu in zdaj, v 21. stoletju, lično pospremljena z vintage likovno opremo, ki aludira na stare desetpalčne albume, a da pozornemu očesu vedeti, da ne gre za nikakršno retro varianto: to je ves čas sodobna glasba in umetnost. To rad ponavlja tudi Pokey Lafarge, še eden od sodobnih nosilcev bakel »roots« glasbe: »Nisem retro glasbenik in tega izraza sploh ne maram. Moja glasba je sodobna, ti zvoki so ostali in preživeli in nam tudi dandanes še veliko povejo!« Bi bil Urban Zotel srečen, če bi ga vrgli v predal space swinga, jump blues rockabillyja ali kakšnih podobnih (ta hip izmišljenih) hibridov, ki jih mediji tako radi uporabljajo? Ne vem, vprašajte ga, a verjetno bi rekel, da je kitarist in komponist, ki igra in ustvarja glasbo, ki mu je všeč. Pika.

Že naslovi pesmi pričajo, da se protagonist ne bo dal speljati v en sam predal – od pesmi Outer Space Boogie, Shoeshine Shuffle in Hilltop Polka do 1 To 5 Swing, A-B Blues, Zotel's Mambo in Radio Rag vidimo, da je pred nami široka paleta glasbenih slogov, ki jih Zotel suvereno obvladuje, ki so seveda vsi plesni in, upajmo, primerni za vrtenje na radijskih postajah, kot se je to dogajalo včasih, ko je bil radio primarni medij za promocijo mladih glasbenikov. Zotel si promocijo gotovo zasluži. Ploščo bo predstavil med drugim 13. marca v ljubljanski Biljardni hiši v sklopu prireditve Luna Park. Pridružila se mu bo zasedba The Mystery 5