04.08.2020

Z vso močjo!

Izraz Nikki Louder se je v vseh teh letih oblikoval kot svojevrsten, edinstven in samozadosten poligon rockovskega altruizma in artizma, ki se sliši kot ultimativni kitarski fatalizem. V tem simbiotičnem ustvarjalnem vrtincu se je znašel tudi novi, mini album.

Miroslav Akrapović

s/t

Nikki Louder

s/t

Moonlee Records
2020

EP s/t (tj. self-titled, op. avt.) je izšel po nekajletnem diskografskem premoru skupine Nikki Louder, a ravno v pravem času, da bližnjo in širšo (pod)talno poslušalsko populacijo opozori na izjemno domačo hrupnokategorno rockovsko pokrajino. Pokrajino, ki jo že od soudeležbe pri koncertni karavani Klubskega maratona 08 in svojega prvega studijskega glasbenega dela Silent Bird (EP, 2008) predano in navdahnjeno s svojo mogočno (z)godbo izpričuje kamniški trio Nikki Louder. Zaključna skladba I Think Not pa s svojo izpovedno narativnostjo in kumulativno kontrolo mogočnega hrupa v najboljši luči predstavlja vso dalekosežnost in eteričnost godbe, ki jo brezkompromisno uprizarja skupina Nikki Louder. Udarno, mogočno in jedrnato ter nadvse zrelo in brez zadržkov iskreno!

Hrbtišče ustvarjalnosti tria je v vseh teh letih ostalo pokončno in zavezano vdanemu raziskovanju kitarskega in njemu komplementarnega hrupa. Skozi scenosled njene diskografije in številnih nastopov doma in v tujini smo v liku in delu skupine Nikki Louder dobili ne le enega od predstavnikov alternativnega rock pogona, temveč tiste hrupnorockovske ustvarjalce, ki na najboljši način nadaljujejo tradicijo noisemakers umetnikov iz 80-tih let prejšnjega stoletja. Četudi se ta ugotovitev sliši sila časovno zaprašena, je pomembna za razumevanje glasbenega črpališča v izrazu skupine. Izraz, ki se je v vseh teh letih oblikoval kot svojevrsten, edinstven in samozadosten poligon rockovskega altruizma in artizma, ki se sliši kot ultimativni kitarski fatalizem. V tem simbiotičnem ustvarjalnem vrtincu se je znašel tudi novi, mini album s/t

Uvodni takti skladbe Sip And Again nas popeljejo v prepoznavni hrupni manierizem skupine Nikki Louder, ki ga odrejata razvejano barvita ritmika bratov Cerar (Peter na basu, Luka za bobni) in jurišni kitarski rifi ter v nebo vpijajoči glas Blaža Severja. Slednji se nebrzdano nadaljuje v Tail Droop When Girls Leave, ki se po začetnem viharju intenzivira in osredotoča na »nekaj izjemnih analiz« v zvoku, nekje med zatišjem prestreljenega kitarskega izbruha in za skupino tipično poglobljene strnjene poetike. Zaključna skladba I Think Not pa s svojo izpovedno narativnostjo in kumulativno kontrolo mogočnega hrupa v najboljši luči predstavlja vso dalekosežnost in eteričnost godbe, ki jo brezkompromisno uprizarja skupina Nikki Louder. Udarno, mogočno in jedrnato ter nadvse zrelo in brez zadržkov iskreno!