22.12.2015

Zgodba z zahode strani Glasbenega društva NOVA – 20 let

Ob dvajsetletnici Glasbeno društvo NOVA pripravlja leto praznovanj s koncerti, ki se bodo »slišali« večinoma na primorskih tleh, začetek pa bo slavnostno zazvenel v Ljubljani.

Metka Sulić

Goriško Glasbeno društvo NOVA praznuje 20. obletnico. (Foto GD Nova)

Ob dvajsetletnici Glasbeno društvo NOVA pripravlja leto praznovanj s koncerti, ki se bodo »slišali« večinoma na primorskih tleh, začetek pa bo slavnostno zazvenel v Ljubljani.

Na zahodu države, skorajda na meji z Italijo, kjer se Goriška napaja v opojni in dehteči sredozemski naravi, je leta 1996 peščica glasbenih zanesenjakov osnovala društvo, namenjeno instrumentalni glasbi. Za ustanovitev društva Novogoriških Orkestrov, Vokalov in Ansamblov sta bila poleg takratnega predsednika Zveze kulturnih društev Nova Gorica Boleslava Simonitija odgovorna še saksofonist Stojan Ristovski in violinist Jurij Križnič, sicer profesorja na Glasbeni šoli Nova Gorica. Okrog 300 glasbenikov – učencev iz glasbenih šol, dijakov in študentov z akademij, tako amaterjev kot profesionalcev – je v tem času igralo v enem izmed številnih ansamblov NOVA.

Sedaj v društvu delujeta dva večja ansambla: mladinski simfonični orkester in big band, oba mednarodno zasnovana. Big Band je kot najstarejša zasedba pričel delovati leto pred ustanovitvijo društva. Pred petimi leti, ko je dirigiranje godalnega orkestra prevzel Simon Perčič, so godalom pridružili pihalno in trobilno sekcijo ter tolkala – in nastala je NOVA filharmonija, prvi redni simfonični orkester na Primorskem. Glasbeno področje, ki ga pokrivajo štiri redne komorne in tri projektne skupine ter več ad hoc jazz zasedb, se giblje med umetniško (klasično) glasbo in jazzom.

Zgodba z zahodne strani je glasbeni dogodek, ki ga Glasbeno društvo NOVA pripravlja 25. decembra 2015, in sicer ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Koncert, ki je uvod v leto praznovanj, govori o »zahodnjakih«, ki so navajeni uživati toplino sončnih dni Primorske, poslušati pripovedi, ki jim jih s kraških planot in bližnjega morja prinaša neukročena burja. Dogodek bo združil več kot dvesto mladih glasbenic in glasbenikov z vse Primorske in širše Slovenije. Ritem koncerta bo v rokah Simona Perčiča, priznanega dirigenta mladinskih orkestrov, ki se je podpisal pod zasnovo dogodka in bo orkester NOVA filharmonije tudi vodil. Kot gostje bodo nastopili gledališki igralec Boris Kobal, mezzosopranistka Irena Yebuah Tiran, pevki Eva Hren in Stefania Seculin ter imitator Iztoka Mlakarja Aleš Plut, spremljale pa jih bodo komorne zasedbe NOVA. Po koncertu bo v preddverju Cankarjevega doma Big Band NOVA pod vodstvom Damijana Valentinuzzija s skupino Sam's Fever, Elvis Presley cover bandom in vokalno zasedbo Jazzva poskrbel za pokoncertno druženje.

Pred ljubeznijo smo vsi enaki, ne glede na kulturne in politične razlike, je najbrž želel sporočiti ameriški skladatelj Leonard Bernstein z muzikalom, ki ga je napisal leta 1955. Zgodba z zahodne strani se s tem strinja in dodaja, da smo vsi v glasbi združeni prav tako enaki. Mladi, zelo mladi, profesionalni glasbeniki, tisti, ki bodo to postali, in tudi amaterji s Primorske in iz Furlanije Julijske krajine v Italiji so povezani v eno samostojno glasbeno telo. Edinstveni orkestrski sestav s svojim delovanjem rahlja meje med profesionalno in amatersko umetnostjo in s tem premaguje predsodke.