21.04.2021

Znani so nominiranci za glasbene nagrade Zlata piščal 2021

Znani so nominiranci za glasbene nagrade Zlata piščal 2021. Strokovna akademija, sestavljena iz različnih strokovnjakov, povezanih z glasbenim ustvarjanjem in kreativno industrijo, jih je izbrala v petih kategorijah.

Press info

Zlata piščal 2021

Zlata piščal je slovenska strokovna glasbena nagrada, ki jo podeljuje Kulturno-umetniško društvo Zlata piščal za dosežke na področju slovenske popularne glasbe. Nagrada se podeli na vsakoletni slovesnosti, ki vključuje tudi nastope različnih glasbenih izvajalcev. Je edina slovenska strokovna nagrada, namenjena izvajalcem in ustvarjalcem zabavne glasbe. Ime nagrade Zlata piščal je navdihnila starodavna piščal, najdena leta 1995 v jamskem paleolitskem najdišču Divje babe, ki datira v čas okoli 60.000 let pred našim štetjem. Pripadala bi naj neandertalcu, živečemu na področju današnje Slovenije, in je najstarejše doslej najdeno glasbilo. Najdba dokazuje, da umetniško izražanje sega daleč v pradavnino, da je glasba verjetno najstarejša oblika umetniškega izražanja (najstarejše doslej najdene in odkrite jamske poslikave so cca. 20.000 let »mlajše«) in da je prvi znani glasbeni izvajalec živel na področju naše države. Zgodba je tako zanimiva in posebna, da so se organizatorji nagrado odločili poimenovati po tej najdbi.

Kandidate za nominirance so letos zbrali z javnim pozivom ustvarjalcem in založbam, ki so prijavili skoraj 2000 glasbenih del, ustvarjenih v preteklem letu. Izbor v petih kategorijah, skladba leta, izvajalec leta, album leta, novinec leta in življenjsko delo, je nato pregledala in s točkami ocenila Akademija, ki je sestavljena iz strokovnjakov, ki prihajajo iz različnih strok, povezanih z glasbo.

Glasovanje, kot vedno, poteka v dveh krogih. V prvem člani Akademije s točkovanjem oblikujejo nabor nominirancev v posamezni kategoriji, ki jih je pet, v primeru istega števila točk pa ponekod tudi več. Prav v teh dneh poteka drugi krog glasovanja, ki bo določil zmagovalce v posameznih kategorijah.

Nominiranci za glasbene nagrade Zlata piščal 2021 so:

Album leta

Okustični in Jadranka Juras - Enkratna, neponovljiva 
Prismojeni profesorji bluesa - Prismojeni?
Žan Serčič - Iz moje sobe
Aka Neomi - Beautiful Disaster
Andraž Hribar - Čas je

Izvajalec leta* Več kandidatov je prejelo isto število glasov.

Alo!Stari
Žan Serčič
Batista Cadillac
Nina Pušlar
Luka Basi
Joker Out

Skladba leta

Prismojeni profesorji bluesa - Prismojeni?
Žan Serčič - Čudež
Dan D - Ne naredi mi tega
Ekvorna - A vidiš, kar vidim
2B - Kje so rože

Novinec leta

WCKD Nation
Alo!Stari
Vazz
Batista Cadillac
Stella

Življenjsko delo

Nagrajenec za nagrado življenjsko delo bo razkrit na podelitvi.

Letošnja podelitev glasbenih nagrad Zlata piščal 2021 bo potekala maja.