18.07.2018

​Rieding in njegova glasbena tradicija živi v Celju​

Pred kratkim se je v Knežjem mestu zaključila mednarodna glasbena manifestacija, ki je združila 55 mladih glasbenikov iz 25 držav sveta.

SIGIC

Mednarodno tekmovanje Oskar Rieding - skladatelji
Foto: arhiv Oskar Rieding International Competition for Young Musicians

Mednarodno tekmovanja Oskar Rieding je posvečeno violinistu in skladatelju Oskarju Riedingu, ki je v Celju ustvaril eno od najbolj slovitih del violinske pedagoške literature. Po uspešno izpeljanem violinskem tekmovanju, ki se je odvijalo lansko leto, so letos prišli na vrsto tudi drugi inštrumentalisti. In sicer tisti, ki radi pišejo in izvajajo lastne skladbe. Saj je Oskar Rieding bil tudi sam tako avtor, kot tudi izvajalec svojih violinskih in tudi klavirskih del.​


V prvem delu tekmovanja, ki je potekalo v obliki video izbora so se prijavili predstavniki naslednjih držav: Slovenija, Avstrija, Srbija, Bosna in Hercegovina, Italija, Madžarska, Španija, Portugalska, Francija, Grčija, Latvija, Finska, Rusija, Ukrajina, Poljska, Turčija, Sirija, Združeni arabski emirati, Kitajska, Singapur, Malezija, ZDA, Brazilija, Urugvaj in Argentina. Skupno se je na tekmovanje prijavilo 55 glasbenikov starih od 6 do 37 let, v štirih starostnih kategorijah.

V finalu tekmovanja, ki je potekal v petek, 29. junija v Narodnem domu v Celju se je publiki predstavilo 20 finalistov, ki jih je izbrala strokovna žirija v sestavu: prof. Dušan Bavdek (Akademija za glasbo v Ljubljani), prof. Nejc Kuhar (Konzervatorij J. Haydn v Eisenstadtu), prof. Bruno Vlahek (Akademija za glasbo Katarina Gurska v Madridu), prof. Olga Ulokina (Umetniška gimnazija Velenje) in prof. Adam Skoumal (Akademija za glasbo v Pragi).

V vsaki od kategorij tekmovanja pa so bili v finalu zastopani tudi domači izvajalci - skladatelji:

V prvi kategoriji so to bile mlade violinistke, ki obiskujejo glasbeno šolo Rogaška Slatina: Lara Šturbej, Tjaša Potočnik in Ana Zatler (mentorica prof. I​. ​Ulokina).


V drugi kategoriji sta se v finalu predstavile dve mladi slovenski pianistki: Tinka Muck iz Glasbene šole Šentjur (mentorica prof. L​. K​ocherova) in Karolina Grujić, ki obiskuje Konzervatorij za glasbo v Ljubljani (mentorica prof. S​. ​Zorko).

Izvrstna študentka kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razreda prof. Marka Mihevca - Teja Komar je skupaj s saksofonistom Andrejem Omejcem nastopila v tretji kategoriji finala.

V četrti, najstarejši kategoriji pa so zmaga in dve posebni nagradi tekmovanja pripadli pianistki in skladateljici Lari Oprešnik. Skupaj z virtuozom na oboi, Arisom Vehovcem sta očarala publiko in prepričala žirijo z izvrstno izvedbo Larine avtorske skladbe Modrina.


Posebno nagrado Društva slovenskih skladateljev pa je na podelitvi izročil prof. Nenad Firšt, predsednik društva. Prislužile pa sta si jo izjemni mladi violinistki: Barbara Juminaga iz ZDA in Lana Gerasimenko iz Ukrajine.

Skladbo prve si lahko poslušate na spodnji povezavi:


Prvo nagrado tekmovanja v tretji kategoriji, dve posebni nagradi in nagrado organizatorja tekmovanja pa je prejel mladi, a že priznani pianist in skladatelj iz Srbije - Veljko Nenadić.

 
Prvo nagrado v drugi kategoriji je poleg Barbare Juminaga prejel nadarjeni turški violončelist Arda Byurukgyural, ki je nastopil z avtorsko skladbo Mesečev ples.


V prvi kategoriji pa je zmago slavil najmlajši udeleženec tekmovanja: šestletni Andrej Slobodjanjuk - violinist ruskega porekla, ki živi v Singapurju. Andrej poleg del za violino piše tudi skladbe za klavir, ki jih je predstavil slovenski publiki na koncertih finalistov.


Po končanih finalnih nastopih in svečani podelitvi nagrad je sledilo sproščeno druženje in izmenjava izkušenj med udeleženci.

Naslednji dan, 30. junija je bila v veliki dvorani Narodnega doma organizirana brezplačna skladateljska delavnica za vse finaliste. Delavnico so vodili člani strokovni žirije. "Večina velikih glasbenih umetnikov je v sebi združevala ustvarjalno in poustvarjalno dimenzijo. Mednarodno tekmovanje Oskar Rieding neguje in spodbuja to celovitost pri mladih glasbenikih in jim ponuja možnost predstavitve in potrditve na najvišji ravni. Na odru smo dejansko lahko prisluhnili tudi nekaterim bleščečim talentom in tekmovanje se je izkazalo za izjemno in dragoceno v najširšem mednarodnem prostoru. Vse priznanje gre organizatorjem za vrhunsko izpeljavo dogodka," je ob koncu projekta povedal predsednik žirije, prof. Dušan Bavdek.

Tekmovalci so odšli iz Celja navdušeni nad mestom, atmosfero dogodka in čudovito zgodbo Oskarja Riedinga, ki domuje v Knežjem mestu. Glasba in ustvarjalni zanos teh mladih virtuozov pa bosta še dolgo ostala v srcih celjske publike, ki je dogodke spremljala z velikim navdušenjem. "Združevanje izvajalske in kompozicijske prakse je skozi zgodovino porodilo veliko pravih glasbenih genijev, ki so bili tako rekoč 'pop zvezde' svojega časa: W. A. Mozart, F. Lizst, N. Paganini so le nekaj vsem poznanih imen iz te barvite in velike plejade izvajalcev - skladateljev, glasbo katerih radi poslušamo še danes. Tudi Oskar Rieding je bil izjemno priznan in cenjen izvajalec, skladatelj in didaktik svojega časa, ki ga danes pozna skorajda vsak mladi violinist. Prav ta pedagoška dimenzija Riedingovega opusa je spodbudila novo edicijo tekmovanja, ki odpira mladim glasbenikom vrata v svet kompozicijske umetnosti," je dejala vodja projekta Inga Ulokina in dodala, da so se finalisti poleg tekmovanja lahko udeležili tudi brezplačnega mojstrskega tečaja s člani strokovne žirije in svoje znanje ter glasbo predstavili publiki na koncertni turneji po Sloveniji, ki je obsegala 3 nastope: gala koncert v Kristalni dvorani v Rogaški Slatini, koncert finalistov v Zlati dvorani Zdravilišča Laško ter koncert finalistov v Tartinijevi hiši v Piranu.

Naslednji dogodek se bo odvil 15. septembra 2018, ko se bodo v dvorani Narodnega doma celjski publiki predstavili slovenski in tuji finalisti tekmovanja ob spremljavi Zagrebškega komornega orkestra. Koncert je namenjen mlajši generaciji. Vstop na prireditev bo prost.​

Mednarodno tekmovanje Oskar Rieding - skladatelji
Mednarodno tekmovanje Oskar Rieding - skladatelji
Mednarodno tekmovanje Oskar Rieding - skladatelji
Mednarodno tekmovanje Oskar Rieding - skladatelji
Mednarodno tekmovanje Oskar Rieding - skladatelji
Mednarodno tekmovanje Oskar Rieding - skladatelji