16.04.2018

66. Ljubljana Festival

Letošnji 66. Ljubljana Festival bo trajal od 28. junija do 3. septembra in tudi tokrat ga bodo zaznamovale baletne, operne in gledališke predstave, muzikali, komorni in simfonični koncerti, Mednarodna likovna kolonija, otroške in mladinske delavnice, Ljubljana Festival na Ljubljanici ter še mnogo več.

Tanja Benedik

66. Ljubljana Festival

Ljubljana Festival je na novinarski konferenci predstavil podpornike festivala (Sava, Delo, MOL, Telekom, BTC, Petrol, Krka) in program. Darko Brlek je poudaril, da je bil lanski program tako kakovosten, da je bil v dvomih, če to lahko presežejo. A vendar so sestavili zelo obsežen in raznolik program, v katerem vsakdo lahko najde nekaj zase. Festival so za svojega vzeli tudi mnogi pokrovitelji, še posebej pa se z njim upravičeno pohvali tudi Mestna občina Ljubljana, ki v kulturo vlaga kar 11% svojega proračuna. 

Še pred uradnim začetkom festivala bo 18. junija pod novo streho v Križankah premiero doživela slovenska izvedba muzikala Briljantina, na predvečer prvega poletnega dne bo na sporedu tradicionalni koncert Poletna noč, junij pa bo končal koncert Simfonična ekstaza 2

Otvoritev bo 28. 6. znova na Kongresnem trgu, kjer bo svetovno premiero doživela glasbeno-scenska predstava Sfera Mundi – Potovanje okrog sveta. Predstava, ki jo pripravlja Carlus Padrissa je nastala v koprodukciji Festivala Ljubljana in La Fura dels Baus. Padrissa, ki je lani otvoril festival z uprizoritvijo scenske kantate Carmina Burana, se s svojo umetniško stvaritvijo tokrat poklanja Magellanovi odpravi iz leta 1519. Predstava Sfera Mundi – Potovanje okrog sveta, ki bo narejena posebej za prizorišče na Kongresnem trgu, pripoveduje zgodbo o enem izmed prvih in največjih raziskovalnih projektov v zgodovini človeštva. (28. 6.)

Letošnje poletje bodo zaznamovali priznani solisti in orkestri; v Ljubljano se vračajo Münchenski filharmoniki, na sporedu bo koncert Filharmoničnega orkestra milanske Scale, 66. izvedbo Ljubljana Festivala pa bo sklenil koncert Kraljevega orkestra Concertgebouw iz Amsterdama. Ob sopranistki Kristine Opolais nas bodo v operne vode ponesli sopranistka Diana Damrau, tenorist Marcelo Álvarez, baritonist Leo Nucci v naslovni vlogi opere Rigoletto,  SNG Opera in balet Maribor z Wagnerjevim Renskim zlatom ter Sarajevsko narodno gledališče z opero Hasanaginica. Plesni navdušenci si bodo lahko ogledali balet ČAJKOVSKI. Pro et Contra v izvedbi Akademskega državnega baleta Borisa Eifmana, baletni triptih sodobnih koreografij Leva desna, leva desna, predstavo Žrtvovanje Kitajskega nacionalnega opernega in plesnega gledališča ter domačo produkcijo z naslovom Dance Amore. Za lahkotnejše glasbeno vzdušje bodo poskrbeli ponovna uprizoritev muzikalov Vesna in Cvetje v jeseni, tradicionalni koncert Vlada Kreslina, koncert ob 20-letnici delovanja pevke Nuše Derenda ter virtuozni pianist Peter Bence. V spomin mojstru režije Tomažu Pandurju bo na oder ponovno postavljena drama Faust, po koncu 66. Ljubljana Festivala pa bo nastopila še skupina Laibach, ki se v Križanke vrača s Filharmoničnim orkestrom iz Lvova.

Celoten program Ljubljana Festivala lahko raziščete TUKAJ. V predprodaji in s članstvom v Klubu Festivala Ljubljana, pa si tudi lahko že zagotovite vstopnice po nižji ceni.

Prejšnji teden se je v Ljubljani zbralo tudi kar 150 ustvarjalcev festivalov na vrhu Arts Festivals Summit 2018 v Ljubljani, tako je na novinarski konferenci spregovoril tudi Jan Briers, predsednik Združenja evropskih festivalov. Delegati so si tu izmenjavali mnenja s kolegi ter predstavniki mestnih svetov, turističnih organizacij in kulturnih ustanov iz vse Evrope. Sodelujoči so uživali v lepotah Ljubljane in odličnih umetniških predstavah v času Slovenskih glasbenih dnevov.

Tema vrha Arts Festivals Summit je dediščina umetnosti – občinstva v srcu mest (The [Herit]AGE of the ARTS – Audiences in the heart of the places). Festivali v mestih vsako leto združujejo na tisoče občinstev in obiskovalcev, kar ponudbi mesta ter razvoju njegove skupnosti daje dodano vrednost. Tako poleg navdihujočih predstavitev in pogovorov združenje EFA napoveduje skupno deklaracijo z evropskimi mesti, s čimer vabi župane in ustvarjalce festivalov, da združijo moči, ter poudarjajo pomen umetnosti in kulture pri oblikovanju skupnosti. Vsi ustvarjalci festivalov lahko podpišejo deklaracijo na tem mestu.

V povezavi s temo o kulturni dediščini je združenje EFA vključilo tudi deležnike iz turističnega sektorja. Festivali oživijo destinacije in predstavljajo odlične vsebine, ki jih turistična panoga lahko uporablja za promocijo. To temo je obravnavalo predhodno srečanje 11. aprila, cilj srečanja pa je bil raziskati, kako lahko festivali bolje sodelujejo s turističnimi organizacijami.