05.02.2021

Andrej Kobal se je uvrstil med deset finalistov izbora MIDI Innovation Awards 2020

Skladatelj in oblikovalec zvoka Andrej Kobal se je s projektom GranuRise - inštrument za granularno sintezo zvoka, uvrstil med deset finalistov nagrade za glasbene inovacije, ki jo podeljuje prestižni MIDI Award.

SIGIC

GranuRise

Andrej Kobal se je izobraževal na mednarodnem inštitutu SAE, sodeloval je z mnogimi priznanimi domačimi in tujimi ustvarjalci in inštitucijami, kot so Karmina Šilec, Marko Hatlak, Janez Dovč, Jean-Baptiste Thiebau, Roberto Girolin, MOTA muzej... Predaval je na milanski šoli za elektronsko produkcijo Recreative12, beneškem konservatoriju Benedetto Marcello v Italiji ter na na Harvard Cambridgeu v ZDA. V zadnjih letih je združil glasbo in programiranje ter ustvaril program za komponiranje glasbe GranuRise, ki so ga kupili svetovno znani proizvajalci programov, kot sta Roli in Cycling 74. GranuRise je zvočni efekt in virtualni inštrument, ki ga je Kobal pričel razvijati po zaključku masterclassa elektronske glasbe pri prof. Robertu Girolinu leta 2014 na inštitutu Vivaldi v Tržiču. Narejen je v programskem okolju Max MSP in združuje elemente zvočnega vzorčenja (samplinga) v realnem času ter interakcijo in zvočno transformacijo preko granularne in spektralne sinteze.

Kobal je požel precej pozornosti v svetu glasbenih inovacij, saj se je pred dnevi s svojim izumom uvrstil med deset finalistov prestižnega izbora MIDI Innovation Awards 2020.