22.09.2023

Baročni randevuji

V nedeljo, 24. septembra se začenja nov cikel koncertov stare glasbe, ki bo mladim strokovnjakom na tem področju pomagal pri razvijanju novih programov, koncertnem udejstvovanju ali celo spodbudil obetavne glasbenike k formiranju novih profesionalnih zasedb.

SIGIC

Baročni Randevuji

Koncerte bodo pripravili v Ljubljani, in sicer v viteški dvorani Muzeja novejše zgodovine, na Magistratu ter v baročni cerkvi sv. Jakoba. Cikel Baročni Randevuji organizira kljunasta flavtistka Urška Cvetko (KUD Zapik), v sodelovanju z Akademijo za glasbo in KUD -om Pojoča skleda.

»Ustvarjamo več prostora za najboljše mlade strokovnjake za staro glasbo in jo tako, mlado in še bolj svežo, želimo približati poslušalcem.«

Nedelja, 24. september 2024 ob 19.30, Mestna hiša - Ljubljana
Messa di voce: Mojca Jerman - baročna violina; Izidor Erazem Grafenauer - teorba, baročna kitara; Urška Cvetko - kljunaste flavte

Člani Messa di voce so se spoznali med študijem in ustanovili ansambel, ki se posveča izvajanju (zgodnje) baročne glasbe.

V kratkem času obstoja (1 leto) je ansambel:
- koncertiral na mednarodnih festivalih (festival Seviqc Brežice, festival Kavc) in držal samostojne večerne koncerte
- koncert Seviqc Brežice je prenašal nacionalni radio (Ars, RTVSi) in požel tri odlične kritike
- posneli zgoščenko
- v sodelovanju z Glasbeno mladino so izvedli vrsto izobraževalnih koncertov po osnovnih in srednjih šolah po vsej Sloveniji ter izobraževali otroke in pedagoge o stari glasbi.

Na poti v drugo leto obstoja z veseljem širijo svoj repertoar na visoki barok in ga častijo ter obarvajo s svojimi glasbenimi vplivi iz sveta etno glasbe (keltska glasba, flamenko, itd.)

Petek, 27. oktober 2023 ob 19.30, Cerkev sv. Jakoba - Ljubljana
Modérément: Urban Klančar - čembalo; Barbara Nagode - violončelo; Ana Birsa Krušec - kljunasta flavta; Laura Calligaris - violina

Modérément je posebej za to priložnost ustvarjena skupina, ki jo sestavljajo perspektivni študenti Kunstuniversität Graz in Akademije za glasbo Ljubljana.

Skrbno izbran program vsebuje 5 triosonat baročnih skladateljev iz prve polovice 18. stol. Skladatelji, ki so delovali v različnih krajih na nemškem prostoru, so se med seboj poznali in si izmenjavali svojo glasbo, jo igrali, ter si o njej dopisovali, jo hvalili in jo kritizirali. V triosonatah je zelo jasno izraženo pogovarjanje med inštrumenti, prikaz prednosti posameznih inštrumentov, prisotna pa je tudi uporaba drugačnih karakterjev v različnih tonalitetah.

Četrtek, 23. november 2023 ob 19.30, Muzej novejše zgodovine - Ljubljana
Ensemble Bastion: Maruša Brezavšček, kljunasta flavta; Martin Jantzen, viola da gamba; Elias Conrad, teorba

Glasbeniki ansambla – Maruša Brezavšček, Martin Jantzen in Elias Conrad – so nagrajenci mednarodnih tekmovanj in so aktivni izvajalci stare glasbe na mednarodnih odrih. Povezali so se med študijem na Scholi Cantorum Basiliensis, eni najvidnejših svetovnih institucij za staro glasbo. Tukaj so imeli priložnost preizkušati najnovejše ugotovitve o izvajalskih praksah stare glasbe in jih nanašati v lastne interpretacije.
Občinstvo je z navdušenjem sprejelo muziciranje ansambla Bastion v okviru Komornega cikla Maribor in na festivalu Erasmus klingt! Festival Lab v Baslu v Švici.

Naloga ansambla Bastion je ohranjanje, raziskovanje in interpretacijsko posredovanje bogatega glasbenega repertoarja 17. in 18. stoletja. S prodiranjem v jedro retoričnih prvin baročne glasbe si člani ansambla na odru prizadevajo vzpostaviti dinamični glasbeni dialog, ki bi zajemal tudi njihovo občinstvo.

Nedelja, 3. december 2023 ob 19.30, Mestna hiša -  Ljubljana
Ansambel Tacet: Katarina Nagode - traverso; Mojca Jerman - baročna violina; Martina Okoliš - čembalo

Stalno zasedbo Tacet Ensemble sestavljajo glasbenice: flavtistka Katarina Nagode, violinistka Mojca Jerman in čembalistka Martina Okoliš.
Sodelujejo tudi s čelistom Gregorjem Feletom in sopranistko Christino Thaler.

Od ustanovitve l. 2020, so izvedli samostojne koncerte: v okviru Abonmaja Rače (2021), na festivalu Imago (2022) in na koncertnem ciklu Odmev poletja, ki ga pripravlja Carpe Artem v Mariboru, v cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani ter v cerkvi sv. Petra v Selcih (Železniki), Poletnem glasbenem festivalu Cantabile v Logatcu ( 2023), mednarodnem festivalu Seviqc Brežice na gradu Bogenšperk (2023).

S svojim delom želijo predstaviti bogastvo stare glasbe slovenski publiki, še posebej mlajši generaciji. Z znanjem o historični izvajalski praksi raziskujejo zvok, različne instrumentacije in ustvarjajo priredbe, pri tem pa se osredotočajo tudi na dela, napisana na slovenskih tleh. Želijo oblikovati koncertne programe, ki bodo poučni in zanimivi tako zanje kot za njihovo publiko.

Messa di voce
Modérément
Trio Bastion
Ansambel Tacet