25.10.2012

Bastien in Bastiena

Pogled na najbolj obiskano operno predstavo za otroke pri nas, Bastien in Bastiena, zavito v sodobno obliko interaktivnosti.

Tanja Benedik

Mozartova interaktivna operna predstava za otroke Bastien in Bastiena je najboj obiskana tovrstna predstava v letošnjem in lanskem letu pri nas. (foto: Katarina Krmelj)
Foto: Katarina Krmelj

Ugotovitve, da v sporedih naših inštitucij težko najdemo ustrezne glasbene vsebine za otroke, niso nove. Tako smo si ogledali operno predstavo za otroke, ki je bila v lanski sezoni najbolj obiskana, in skušali ugotoviti, če in zakaj to drži. Ker predstavo promovirajo kot primerno za otroke od tretjega do dvanajstega leta starosti, smo s seboj vzeli triletno poskusno zajčico; dvomi so bili kljub pohvalam preveliki, da bi verjeli na besedo.

V tokratni uprizoritvi sta glavni vlogi Basteina in Bastiene odigrala Darja Novak in Klemen Torkar. Klemna smo letos že spoznali v študijski uprizoritvi Orfeja, trenutno igra tudi v pravkar uprizorjeni operi enodejanki Goljufivi sodnik. Vlogo čarovnika Kolasa je odigral Matej Rotovnik, pri klavirju jih je spremljala Irina Milivojević, režija pa je bila v rokah Katje Konvalinka.

 Gre za preprosto zgodbo, kjer se prepletajo Mozartova glasba in življenjski nauki skozi petje, ples in čarovnijo . /.../ Pomembno je, da v pričujoči predstavi otroci opero spoznavajo interaktivno.

Operno predstavo Bastien in Bastiena je skladatelj Wolfgang Amadeus Mozart napisal že pri dvanajstih letih in zanjo uporabil zgodbo o ljubosumju sprtih zaljubljencev, v kateri je polno zabavnih zapletov, živahne glasbe, hudomušnih napevov in pravih čarovnij. Otroci s pomočjo čarovnika Kolasa na interaktiven in zabaven način spoznajo življenje skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta. Gre za preprosto zgodbo, kjer se prepletajo Mozartova glasba in življenjski nauki skozi petje, ples in čarovnijo v iskanju in najdenju tistega, kar je v življenju zares pomembno. Pomembno je, da v pričujoči predstavi otroci opero spoznavajo interaktivno, in res takoj opazimo, kako nadvse uživajo in sodelujejo s čarovnikom, ki s svojimi čarovnijami motivira otroke, da pozorno spremljajo predstavo.

Še o ugotovitvah iz prve roke. Ob primerni pripravi otrok na situacije, ki so neobičajne, kot je recimo tema v dvorani, preden se dvigne zavesa ali med predstavo, tudi z malim otrokom ni nobenih težav. Slabih 45 minut mine prav hitro, večji otroci sodelujejo, odgovarjajo na vprašanja, ki jih zastavljajo nastopajoči, in se čudijo čarovnijam. Predstavo tako brez zadržkov priporočamo. Mali otroci si faktov o Mozartu seveda ne bodo zapomnili, a za vedno bodo vedeli, kaj je opera, kje je oder in da tam pojejo. En velik lajk.

Za konec pa še odlomek s petkove predstave (video). 

@http://www.youtube.com/watch?v=2DIPqY_9M8Q@