18.03.2021

Danes poslušamo: pesmi o svobodi

Na današnji dan pred 150 leti so se Parižani uprli enotam francoskega kralja Filipa Lepega oz. republikanske vlade, ki jo je vodil Adolphe Thiers, kar je pomenil začetek Pariške komune, tega simbola svobode zatiranih.

SIGIC

Pariška komuna, parada enot pred mestno hišo, 26. marca 1871

Drago Mislej - Mef - Svoboda (Svoboda, 2005)

Mef: Svoboda je ptica je večna resnica, / daleč leti. / Svoboda je v zraku na vsakem koraku, / v meni živi. / Svoboda je moja, svoboda je tvoja, / vsak jo ima. / Svoboden je človek, ki svobode ne da.

Pankrti - Volkovi (Rdeči album, 1984)

Gregor Tomc (avtor teksta): Hiše nimajo več oken, / kletke ne odpirajo več vrat, /vse kar je še včer mel obliko / dons prekriu je bel oblak. / Zdej se stiskamo po hišah / vsak bi rad biu kje drugje. / Na prepovedano mesto se spušča mrak. / Človek je postal človeku volk.
Uredništvo - ali kot pravi Hegel: "Zgodovina nas uči, da se ljudje iz zgodovine nikoli nismo ničesar naučili!"

Man in the Shadow - Lajež (Pax Americana, 1999)

Man in the Shadow: raztovorili so nas kot živino za klanje / tema je okoli nas in veter nas šiba / obsvetljijo nas žarometi, slišim topotanje / in lajež psov se spreminja v kričanje / še enkrat zaprti, še enkrat sami preganjani, / nič drugače ni zakaj ste zlobni, zakaj nesreča / spustite me ven, nisem pobegnil v zapor

Peter Dirnbek & Vox Populi - Pesem o svobodi (Pesmi o svobodi, 2014)

Peter: To je pesem o svobodi, / z njo se zjutraj prebudim. / Nisem se predal usodi, / skupaj z vami se borim.

Stranci in ŽPZ Kombinat (Srečko Kosovel) - Rdeča raketa (Kirjetukinor?, 2009)

Uredništvo: Zanimivo, danes je tudi rojstni dan Srečka Kosovela, ki je velik del svojega opusa posvetil iskanju svobode ...

Luka Ovsec - Puntarska (Le vkup, Le vkup uboga gmajna) (2020) 

Uredništvo: Ne pozabimo - prve tiskane besede v slovenskem jeziku sta bili ravno puntarski gesli iz te pesmi - "stara prauda" in "leukhup, leuhkup, leukhup, leuhkup, woga gmaina", natisnjeni v besedilu nemške žolnirske pesmi na dunajskem letaku iz leta 1515, torej po zatrtju upora Matije Gubca in njegovih soborcev. 


Letak iz leta 1515 na katerem najdemo prve slovenske natisnjene besede - in te so bile puntarske!
(Foto: arhiv NUK)