29.12.2020

Danes poslušamo: Ivan Volarič - Feo

22. decembra je minilo natančno 40 let od kultnega koncerta, ki sta ga v kranjskem Delavskem domu izvedla Marko Brecelj in Ivan Volarič Feo. Čeprav je bil Feo književnik performativne provenience je neizbrisljivo sled pustil tudi v glasbenem svetu.

SIGIC

Ivan Volarič Feo
Foto: www.kracina.com

Iz uredništva:

Ivan Volarič - Feo (4. september 1948, Sužid, † 9. avgust 2010, Ljubljana)


V letih 1971-1974 je urednikoval in objavljal v študentskem glasilu Tribuna in v reviji Problemi. Bil je kulturni urednik v Mladini in stalni sodelavec Radia Študent. V tem času je živel v hipijevski komuni G7 v Tacnu. Sodeloval je s skupino Buldožer, bil je boter imena skupine ter soavtor naslovnice prve plošče, ki je izšla leta 1975. Leta 1979 je začel sodelovati z Markom Brecljem, potem ko je le-ta prekinil sodelovanje z Buldožerji. Ustanovila sta duo Zlati zubi in veliko nastopala po Jugoslaviji. Sodeloval je tudi z glasbeniki iz skupine Marjanov čudni zajec ter zasedbo Hišni Band. V začetku devetdesetih je ustanovil skupino The Schmidt’s, kasneje je sodeloval s klaviaturistom Jožetom Zupanom, leta 2007 se je pridružil improvizatorjem Salamandra Salamandra.

Buldožer - Boogie za prijatelja (Izlog Jeftinih Slatkiša, 1980)


Feo je sodeloval že s predhodnico skupine Buldožer, ki se je imenovala Sedem svetlobnih let. Z njimi se je v Hali Tivoli leta 1974 predstavil na ljubljanskem Boom festivalu. Ko je začela tleti ideja o novi zasedbi, ji Feo nadel ime vzeto iz parodije na pesem Ivana Minattija Nekoga moraš imeti rad (pa čeprav je to Buldožer). Feo je imel žilico za imena, saj je mnogo let kasneje nadel ime tudi dokaj neznanemu bendu Goran Utan. Kot gost je sodeloval na albumu Pljuni istini u oči ter pod vodstvom slikarja Slavca Furlana in s pomočjo ogromne količine popitega viskija v kleti Bloka 4 študentskega naselja ustvaril famozni ovoj prvenca skupine Buldožer. Ko se je Marko Brecelj odpravil na služenje vojaškega roka, ki ga je končal predčasno, je mesto frontmena skupine Buldožer prevzel Feo, a le za 14 dni, saj se je Brecelj vrnil po treh tednih, da bi skupino za vedno (nikoli ne reci nikoli) zapustil. Leta 1980 so Buldožerji na album Izlog jeftinih slatkiša uvrstili tudi Feovo pesem Zašto volim svog prijatelja?, ki jo je napisal v petem razdredu pri pouku srbohrvaščine.

Marko Brecelj & Ivan Volarič - Vrbi (1981)


Ko je Brecelj leta 1979 zapustil Buldožerje sta s Feom do leta 1982 združila moči ter kot glasbeno performativni Duo Zlatni zubi prekrižarila Jugoslavijo po dolgem in po čez. Kot minimalistični pesniško- kantavtorski dvojec performerjev brez krmarja sta si kultni ugled med mladimi vzpostavila z nastopi po gimnazijah. Leta 1981 sta nastopila tudi na prvi ediciji Novega rocka, kjer sta premierno izvedla prevod Prešernovega soneta Vrbi nazaj v nemščino, ki ga je Radio Ljubljana za vsak slučaj, da ne bi bilo kaj narobe, nehal direktno prenašati. Med koncertom se je pripetil še en incident, namreč Feo je provociral publiko Ljubljanski psov, Brecelj pa je kasiral, namreč neki mladi in jezni punker je zalučal kamen naravnost v Brecljevo arkado. Ta je stisnil zobe in koncert odigral do konca kot, da se nič ni zgodilo.

Marko Brecelj in Ivan Volarič - Feo (1980)


V ponedeljek, 22. decembra 1980 se je v malo dvorano kranjskega Delavskega doma nagnetlo več kot tristopetdeset poslušalcev na njun unplugged glasbeno literarni nastop, ki je potekal v organizaciji Kluba ljubiteljev glasbe. Brecelj in Feo sta se Kranjčanom leto prej že predstavila s koncertom na kranjski gimnaziji, vendar takrat zaradi pomanjkanja reklame mnogi zanj niso vedeli. Ob dnevu JLA pa se je vse poklopilo, prišlo je do sinergije med izvajalci, organizatorji (KLG) in občinstvom. "Ivan Volarič Feo bi moral biti častni meščan Kranja, saj nam je skupaj z Markom Brecljem podaril nekaj enkratnih nastopov. Ko smo še delali v Klubu ljubiteljev glasbe, smo ga v gorenjsko prestolnico lahko dobili kadar smo želeli. Dovolj je bilo le obrniti telefon tja v Sužid, Ivo, ki je delal na recepciji hotela, se je nato zmenil, kdo mu bo popazil drobnico, potem pa se je z druščino pripeljal v Kranj in nam naredil večer," je na svojem blogu o sodelovanju s Feom zapisal publicist Marko Jenšterle.

Feo je kot gost sodeloval tudi v skupini Marjanov čudni zajec, ki jo je Becelj ustanovil po razhodu Dua zlatni zubi.

Srp - Maturantski izlet (1984)


Po Brecljevem odhodu iz Buldožerjev je le ta začel sodelovati tudi z RIO skupino Srp, ki je v svoj album Poslednja večerja vljučil Brecljev komad Svuda ljudi, svuda zastave in Feovega Maturantski izlet. Ta govori o maturantskem izletu, kjer je prišlo do trčenja avtobusa in vlaka. Naslednje leto se je v Divači podobna nesreča res zgodila. Feo se je ustrašil, da nima kakšnih sposobnosti predvidevanja prihodnosti. Kot kaže jo je res imel, saj nam je v pesmi Izobčenec predočil današnjo novo normalnost.

Pesem Izobčenec se glasi:

Jaz sem pa iz občine doma
hojladrija tralala.

Ivan Volarič - Feo & Hišni bend - Tre son le cose bella da ricordare (1990)


Hišni bend je obalna skupina, ki je pod vodstvom klaviaturista Roberta Vatovca delovala koncem osemdesetih let. Skupina je posnela tudi album, ki ga pa žal nikoli ni uradno izdala. Album obsega enajst avtorskih pesmi, ki so bile posnete na Radiu Koper. V sklopu albuma so kot gostje nastopili tudi Drago Mislej - Mef, Feo, Vlado Kreslin in Drago Mlinarec. Hišni band je prenehal z delovanjem leta 1991. Še vedno pa ostaja upanje, da bo njihova posneta plošča bila tudi nekoč uradno izdana. Feo je s Hišni bendom posnel pocestno italijansko pesem Tre son le cose bella da ricordare (izšla na kaseti kompilaciji Na Primorski strani) ter se s pesmijo Deutschland (meine otachbina .prev. moja domovina) Nemčiji zahvalil dve leti dni pred Hrvaško.

Feo & the Schmidt's - Ambiental Haiku (1991)


V začetku devetdesetih je Feo formiral eksperimentalno skupino The Schmidt's, poimenovano po saksofonistu Primožu Šmidu. Tik pred osamosvojitveno vojno so pod vodstvom producenta in snemalca Boruta Činča, Feovega kolega iz skupine Buldožer, posneli album IX. Korpus Delicti. Činč je na nekaterih od 13-ih skladb odigral tudi Hammond orgle. Po razpadu skupine je Feo nastopal tudi v duetu s klaviaturistom Jožetom Zupanom.

Salamandra Salamandra in Feo Volarič - Stariske Phe - 9. Konfin


Prave Feove improvizacijske sposobnosti so se izrazile v njegovem sodelovanju s skupino Salamandra Salamandra, s katero je leta 2008 na Slapu ob Idrijci na šus posnel album Kava, čaj, kakav. Feo, ki je briljiral tudi na festivalu Sajeta, kjer je nastopil z italijanskimi improvizatorji, ki so bili nad njegovim muziciranjem in karizmo tako navdušeni, da so ob vrnitvi domov, na Siciliji ustanovili glasbeno skupino in jo poimenovali Ivan Volaric Society. Feo je gojil veliko ljubezen tudi do lokalnih ljudskih pesmi, ki jih je z občutkom recikliral v svojem ustvarjalnem procesu. (Bl stara k je baba, bl duga živi)

Ry Cooder - Juliette Commagere El U F O Cayó (2005)


Ivan Volarič Feo je po dolgi bolezni umrl 9. avgusta 2010 v Ljubljani. Njegov pogreb je bil nekaj posebnega, na zadnjo pot v kobariški vežici na vhodu med Sočo in Nadižo so ga pospremili njegova skupina Salamandra Salamandra ter trije komadi njemu najljubših bendov: Frank Zappa (Toad-O Line), Edgar Brougton Band in Ry Cooder (El U F O Cayó). Med predvajanjem slednje je večina prisotnih domnevala, da posluša Fea, saj je vokal Dona Tostija na momente deloval zelo podobno načinu Feovega govora.

Upanje umira predzadnje (2016)

 

 


Spomin na Fea se je ohranjal na manifestaciji Banditen Miting, tudi Brecelj je Feu posvetil več mehkoterorističnih, multimedijskih, performiranih koncertnih agitk. Ob 70 letnici Feovega rojstva so se mu poklonili tudi na Sajeti, ki jo je dolga leta sooblikoval. Leta 2016 so mu na Škratovem vrtu AC Metelkove mesto posvetili cikel Upanje umira predzadnje, kjer so nastopili mnogi Feovi glasbeni kolegi. Prav poseben koncert je izvedel trio Etbin Stefančič, Andrej Trobentar in Boštjan Perovšek, ki je odigral Feu ljubo pesem Dambala, karibskega glasbenika Exume, ki ga je Feo, poleg Edgar Broughton Banda neizmerno cenil. Usoda je hotela, da se mu je prav njegov glasbeni idol Edgar Broughton, sedem let po smrti na Lukatelovi guni pri Zdravku Duši z intimnim koncertom poklonil na dogodku:

Obglavljenje pesnika Ivana Volariča Fea (2017)


V začetku letošnjega oktobra je Krajevna skupnost Kobarid ob 10. letnici Feove smrti organizirala Feov spominski dan, katerega izvedbo bogatega kulturnega program je žal odnesla epidemija in slabo vreme.

Viki Baba, Dejan Lapanja in Borut Činč - Po cesti gre en mož (2020)

Novembra letos so Viki Baba, Dejan Lapanja in Borut Činč Feu v čast in spomin posvetili kratko vinjeto Po cesti gre en mož, ki jo je v zaporu napisal Albin Jerič – Samson (1951–2020), eden zadnjih avtohtonih hipijev. Feu je bila pesem tako všeč, da jo je objavil kar v svoji zbirki Met kopja.