25.03.2021

Danes poslušamo: materinski dan

25. marca v Sloveniji obeležujemo materinski dan, neformalen praznik posvečen materam.

SIGIC

Materinski dan
Foto: Wikipedia

Praznovanje materinskega dne izvira iz ZDA, kjer ga praznujejo od leta 1910, v Evropo je navada prišla po prvi svetovni vojni. Materinski dan na različne načine in ob različnih datumih praznuje več kot 40 držav po svetu. V Sloveniji materinski dan praznujemo 25. marca, na dan krščanskega praznika Gospodovega oznanjenja, Marijinega praznika, ki je postavljen devet mesecev pred božičem. Slovenija je edina država, ki ga praznuje na ta dan.

Jani Kovačič in Zala Hodnik - Nezakonska mati (2021)

Uredništvo: Ena bolj poznanih Prešernovih pesmi. In tudi ena bolj žalostnih. Pa vendar je to tudi pesem o neprekosljivi moči materinske ljubezni, saj jo France zaključi precej angažirano: "Al te je treba bilo, al ne, vedno bom srčno ljubila te."


Vlado Kreslin in Istrski muzikanti - Moja mati kuha kafe (Muzika, 1998)

Uredništvo: Zelo lepa istrska ljudska pesem o tem, kako so matere tudi v času mizerije s svojo inovativnostjo znale poskrbeti za vsaj malo razvajanja svojega naraščaja. Navdihujoče!


OPZ RTV SLO & Big Band RTV SLO

Uredništvo: Le kdo ne pozna pesmice Mamica je kakor zarja? "In zato nikdar mamice ne dam, eno le na širnem svetu mamico imam." (Sicer pa pripis: Besedilo za napev je napisal Franjo Neubauer, duhovnik in pesnik slovenskega rodu, glasbo pa Ivan Matečič Ronjgov, pokojni hrvaški oziroma istrski skladatelj in muzikolog, čeprav velja za narodno oz. ponarodelo.)


Ansambel Lojzeta Slaka - Mama (Najlepša beseda je mama, 1998)

Uredništvo: Album Najlepša beseda je mama je izšel leta 1998, besedilo za naslovno pesem pa je napisal pesnik Tone Pavček. Lojzetu Slaku je ob izidu albuma isto leto pripadla posebna čast - postal je Častni Slovenec leta 1998.


Franjo Bobinac - Mama, zlata mama (1973)

Uredništvo: Besedilo skladbe Mama, zlata mama je napisal Dušan Velkaverh, avtor glasbe je Boris Kovačič, zapel jo je mladi Franjo Bobinac, ki ga danes poznamo kot uspešnega gospodarstvenika in športnega funkcionarja.


Okustični - Moja mama (2021)

Uredništvo: Sveža priredba pesmi idrijskih Kuzl. Avtor besedila je Boris Balant, glasbo pa je prispeval Dare Kaurič. Pred Okustičnimi je skladbo splošno znano naredila skupina Videosex, kasneje jo je priredila tudi Big Foot Mama.


Dekliški zbor sv. Stanislava - Ave Maria (Čopi)

Uredništvo: 25. marca verniki Zahodne krščanske konfesije praznujejo praznik Marijinega oznanenja oz praznik Marijinega deviškega božjega materinstva.