01.04.2021

Danes poslušamo: pesmi Lažnivega Kljukca

Dan šaljivcev oziroma dan, ko je kakšna dobronamerna potegavščina ali laž celo zaželena. Zato izbor nekaterih pesmi o laganju.

SIGIC

Prigode Lažnivega Kljukca
Foto: naslovnica slikanice Prigode Lažnivega Kljukca Gottfrieda Augusta Bürgerja (Mladinska knjiga, 1974)

Lačni Franz - Lipa zelenela je (Ne mi dihat za ovratnik, 1983)

Zoran Predin (avtor teksta): in sem lagal da sva se skrila / v biološki kabinet / med škrgoustko in domače zajce / in sem lagal vsem svojim novim puncam / da mi je prvo povozil tovornjak / in da, ko sem jo mečkal je šepetala: / ne tu, ne tu, ne zdaj, pozneje

Ladko Korošec (Gioachino Rossini) - Arija Don Bartola iz opere Seviljski brivec (1959)

Uredništvo: Laž se ne obnese. To je postalo jasno tudi zdravniku Don Bartolu, ki je želel svojo varovanko Rosino za ženo, le-ta je ljubila drugega, grofa Almavivo, ki pa ga je Bartolo skušal z lažjo odvrniti od nje. Oj, dohtar - tako pač ne gre! Sledi seveda srečen konec!

Božidar Wolfand - Wolf - Ne laži (Opatija '86: Dani Jugoslavenske Zabavne Muzike, 1986)

Dušan Velkaverh (avtor teksta): Ne laži mi, / bodi, kar si v resnici, / povej po pravici. / Konec je, / natoči čistega vina / v imenu spomina.

Pridigarji - Norost (Idioti v Hali Slavnih, 1999)

Uredništvo: 1. april ali Dan norcev po eni od verzij izvira iz 18. stoletja, ko je dvorni norec nasmolil kralja Ludvika XIV.

Otroci socializma - Pejd ga pogledat, Brane (Otroci socializma, 1982)

Uredništvo: In če smo pri norosti, lahko opozorimo na naslednjo zgodbo: med domačo punkersko in novovalovsko generacijo je bil na začetku 80-ih priljubljen britanski bend The Stranglers, ki so leta 1981 izdali album La folie, kar bi pomenilo 'norost'. Pesem je Branetu Bitencu in Otrokom socializma postala osnova za nastanek enega od najbolj vplivnih slovenskih punkovskih komadov Pejd ga pogledat, Brane, ki je kasneje doživel tudi popularno priredbo benda Videosex Pejd ga pogledat, Anja.

Videosex - Pejd' ga pogledat Anja (Lacrimae Christi, 1985)