01.11.2021

Danes poslušamo: ob Dnevu mrtvih

Ob današnjem prazniku, ko kontempliramo minljivost vseh ljudi, ponujamo v posluh nekaj pesmi, ki tematizirajo smrt.

SIGIC

Dan mrtvih
Foto: Gašper Zakrajšek

APZ Tone Tomšič, dir. Stojan Kuret (Vitja Avsec / Srečko Kosovel) - Ekstaza smrti (v živo, 1997)

Uredništvo: Ali je smrt res lahko ekstatična? Podajamo pesem Srečka Kosovela. Evropa bo utonila v krvi… Ali je vizionarska, pa presodite sami.

Videosex - Pejd ga pogledat Anja (Lacrimae Christi, 1985)

Uredništvo: Ena bolj pretresljivih pesmi o smrtu iz arzenala domače popularne glasbe. Pesem avtorjev Braneta Bitenca in Andreja Štrotofa so v originalu izvajali Otroci socializma, po območju celotne nekdanje Jugoslavije pa so jo popularizirali Videosex v odlični interpretaciji Anje Rupel.

Dandraugh - Iz zibelke v grob (Ko pride bog, 1996)

Uredništvo:  'Od kolijevke pa do groba, najljepše je đačko doba' se glasi pesem srbskega pesnika Branka Radičevića. O obdobju življenja med rojstvom in smrtjo govori tudi pesem mariborske skupino Dandrough, ki je leta 1996 izdala svoj prvenec z naslovom Ko pride Bog. Hiphop skupino so sestavljali danes znani glasbeniki, kot so Beno Soršak,  Marko Soršak - Soki, Jernej Mažgon ...

Buldožer - Smrt Morisona Džima (v živo, 2006)

Uredništvo: Pravi rockerski poklon pravi rockerski ikoni, in to z izjemno močnimi kitarskimi rifi. Pesem je bila objavljena na albumu Nevino srce (1983), tokrat pa objavljamo posnetek iz povratniške jugoslovanske tureneje leta 2006.

Glasbena skupina PVD Sever (ljudska, prir. Miro Kokol) – Pojdem u Rute

Uredništvo: Slovenci smo znani po melanholičnih ljudskih skladbah. Nekatere so močno povezane prav s smrtjo, poznamo pa jih po mnogih zborovskih izvedbah. Pa vendar se jih lotevajo tudi drugi, na primer različni narodnozabavni ansambli.

Fuzbal smo špilal na Celjskem britofu

Uredništvo: Ljudska pesem, tudi himna mladih nogometašev, ki jo veselo prepevajo, ko se vračajo z uspešnih gostovanj, prirejena lokalnim pokopališčem.