04.05.2021

Predstavitev Ode basom

Potem, ko je Inštitut za basovske znanosti 23. januarja letos objavil besedilo Ode basom, bo jutri, 5. maja predstavil še njen glasbeni obraz.

SIGIC

Oda basom

Besedilo Ode basom je napisal Borut Gombač, latinski in angleški prevod pa je prispeval Josh Rocchio.

Slovenci smo pevski narod. In ni čudno, da je prav pri nas vzniknila ideja o Inštitutu za basovske znanosti, ki je bil ustanovljen leta 1996 med basovskimi pevci v Akademskem pevskem zboru Tone Tomšič. Svoj dan, 30 marec pa so proglasili že pred tem, saj je  30. marca 1995 takratni dirigent Stojan Kuret z znamenitim izrekom “Prvi so basi, pol pa deleč n’č!” basom priznal »mesto, ki jim zgodovinsko pripada«.

Julija je v Ljubljani načrtovan največji evropski zborovski dogodek, zato je v Inštitutu nastala pobuda za odo in veliki basovski zbor, ki bi jo izvedel prav na Festivalu Europa Cantat. Ideja je bila med organizatorji (JSKD) sprejeta in prvi basovski zbor, kar je, kolikor je znano, unikum v svetovnem merilu, bo na dogodku nastopil 24. julija 2021. Vanj se je prijavilo že 73 slovenski basovskih pevcev iz številnih slovenskih zborov. Uglasbitev ode so zaupali mednarodno priznanemu skladatelju Andreju Makorju, predstavili pa jo bodo na spletnem dogodku, 5. maja ob 5.05 popoldne na Zoom-u.