14.04.2021

Danes poslušamo: pesmi o vesolju

V teh dneh se spominjamo 60-letnice prvega poleta človeka v vesolje.

SIGIC

Zemlja iz vesolja

Jurij Gagarin je 12. aprila 1961 v vesoljski kapsuli Vostok 1 v slabih dveh urah obkrožil zemljo in se nato varno vrnil na trdna tla. V spomin na ta tehnični dosežek vam spodaj prilagamo izbor parih domačih skladb z vesoljsko tematiko.

Miha Kralj - Andromeda (Andromeda, 1980)

Uredništvo: Skladba slovenskega pionirja elektronske glasbe gotovo velja za kultno ... po vseh teh letih še vedno vabi na izlete v daljne (glasbene) svetove.

Marjana Deržaj - Telstar (EP Telstar, 1963)

Gregor Strniša (avtor teksta): Strmim v nebo, roji zvezd trepetajo / skozi modri mrak, nad menoj / in med zlatimi zvezdami / meri Telstar svojo pot / zate nič ne ve, za me / tiho plava skozi noč

Videosex - Zemlja pleše (Svet je zopet mlad, 1987)

Urednišvo: Še ena od klasik z besedilom pesnika Gregorja Strniše, ki ga je vesolje močno navdihovalo v njegovem ustvarjanju, o čemer smo že pisali v Odzvenu.

Ansambel Mihe Dovžana - Od tod do vesolja (Jutro v planinah, 1979)

Uredništvo: V času navduševanja nad vesoljskimi poleti in odkrivanja neznanih prostranstev je bila tematika intrigantna tudi za narodnozabavno glasbo.

Miha Kralj - Zemlja kliče S.O.S.(kompilacija Pop Rock - Ljubljana 83, 1983)

Uredništvo: A ob sanjarjenju o letanju po vesolju nikakor ne smemo pozabiti na domači planet, ki je pač naš edini dom in s katerim smo eksistencialno povezani, a z njim vse prevečkrat mačehovsko ravnamo ... S.O. S.!