27.04.2021

Danes poslušamo: Pesmi upora

Na današnji dan smo dolga leta praznovali dan Osvobodilne fronte, zdaj pa Dan upora proti okupatorju. Krasno bi bilo, če upor ne bi bil potreben, a se ves čas dogaja.

SIGIC

Upor
Foto: Timetoast

Zablujena generacija – Upornika brez razloga (Pop idoli, 2003)

Dare Kaurič, Aljoša Rupnik (avtorja teksta): »Se tebi tudi zdi, da sva upornika brez razloga …«

Buldogi & Kombinat - Pesem upora (2010)

Uredništvo: Do uporništva ni nikoli prihajalo brez razlogov. . "Dvignimo glave za vse ki trpe, podajmo roke vsem ki hrepene, misli premnogih ki sejejo strah, spreminjamo v barve vseh človeških ras." (Ksenija Jus)

Zgrešeni primeri - Razlike

Iz uredništva: Socialne razlike so še vedno prevelike!

Partizanski pevski zbor (dir. Radovan Gobec) - Puntarska (Partizanske pesmi Slovencev in narodov sveta, 2019)

Uredništvo: Ne pozabimo - prve tiskane besede v slovenskem jeziku sta bili ravno puntarski gesli iz te pesmi - "stara prauda" in "leukhup, leuhkup, leukhup, leuhkup, woga gmaina", natisnjeni v besedilu nemške žolnirske pesmi na dunajskem letaku iz leta 1515, torej po zatrtju upora Matije Gubca in njegovih soborcev. 

Bossa de Novo - Pesem XIV. divizije (Novo, 2009)

Uredništvo: Klasična partizanska pesem v sodobni preobleki ... In deluje!

Nana Forte - Kličem vas (2020)

Uredništvo: Saj ne bi mogli nič drugače in nič lepše zaključiti kot je že Srečko Kosovel - "Kličem vas, uporniki zemlje in ognja, brate nevihte in brate viharja, brate potopov in zlomljenih ladij, brate vseh strtih evropskih src, kličem vas, brate te zemlje teptane, glejte: tam... travica zazelenela, zazelenela je in zaživela, bratje vseh evropskih src! O, da ljubezen bi se prebudila kakor ta travica, v srcih steptanih, od srda zastrupljenih in od sovraštva, da bi ta pesem visoko zapela, travica drobna, ki je zaživela. Kličem vas, bratje vesoljne ljubezni!"