20.02.2018

Dare Kaurič: Z besedami in prsti

Prejšnji četrtek je v Knjigarni Konzorcij potekala medijska konferenca ob izidu knjižnega prvenca glasbenika Dareta Kauriča.

Dušan Mijanović

Dare Kaurič: Z besedami in prsti
Foto: arhiv Dareta Kauriča

 

V četrtek, 15. februarja je glasbenik Dare Kaurič, ki je najbolj znan po delovanju v punkerskem bendu KuZle ter zabavni skupini Kingston, v Knjigarni Konzorcij predstavil pri Založbi Bogataj izdani literarni prvenec, ki nosi naslov Z besedami in prsti. Kot je povedal urednik izdaje Damijan Bogataj se je dan prej, v idrijski knjižnici predstavitve udeležilo več kot 150 ljudi, kar je zelo razveseljujoče.

Knjiga v prvem delu prinaša 66 pesmi, v drugem pa serija 43 fotografij iz vseh obdobij avtorjevega javnega delovanja in zasebnega življenja. Recenzentka knjige in direktorica idrijske knjižnice Milanka Trušnovec je izpostavila, da je knjiga pesmi in besedil Dareta Kauriča dragocena zato, ker ima bralec možnost spoznati in odkriti Kauričevo pesniško in poetično plat, ki je bila doslej potisnjena v ozadje, saj je Dare bolj znan kot glasbenik, manager in avtor besedil. "Izkazalo se je, da uvrščene pesmi v knjigi niso le lahkotne popevčice z zlajnanimi refreni, ki jih navadno površno poslušamo. S knjigo je odpravljena krivica, saj, ko pesmi preberemo dobijo nov pomen, njihova sporočila pa pridejo bolj do izraza," je povedala Milanka Trušnovec in dodala, da so se poezija in besedila odlično povezali v celo, saj se njihove atmosfere in sporočila dopolnjujejo, nadaljujejo, razdeljujejo in nadgrajujejo. Kaurič je mojster mikro zgodb malih ljudi, ki se jim dogajajo velike življenjske prelomnice, preobrati, razpadi in spopadi. Njegove družbeno politične poante zabeležene v času KuZl ostajajo tudi po slabih štiridesetih letih aktualne, sveže in punkersko udarne. "Te tekste od KuZl z lahkoto prestavimo v današnji čas, še vedno imajo zgodbo in kritiko. Seveda se čuti, da sem imel sedemnajst let, ko sem jih napisal, saj so na trenutke tudi malo otročje, toda nekatere besede udarijo in zarežejo kot takrat!," je dejal Kaurič. Njegova prva zasedba je nosila ime Tank, sledil je Amen, temu pa leta 1980 legendarne KuZle. Od udarnih punkerjev je preko zasedbe Radio Panoi, dueta Bojler in Continentala prispel do Kingstonov in samostojne plošče Partigiano Di Amor.

Naredte revolucijo (KuZle)

vsi bi radi hodil vštric s cajtom
a ta šiba naprej s polnim gasom
požrl smo oblube
požrl smo parole
vsi so šli domov
zabave je konc

naredte revolucijo
naredte revolucijo
sam dejte jo brez mene
jest nimam cajta dans

sper si šminko dol
noben te več ne gleda
vsi so šli domov
zabave je konc

naredte revolucijo
naredte revolucijo
sam dejte jo brez mene
jest nimam cajta dans

Kaurič, ki je velik ljubitelj kreativnosti švicarskega glasbenega dua oz. skupine Yello, vzporedno s kariero v skupini Kingston, vodi in ustvarja tudi glasbeni projekt Chilli Caffe. V 'zadnjenec' (Dare pravi, da je to njegova poslednja literarna izdaja) je uvrščeno tudi besedilo skladbe, ki nosi upajoč naslov Življenje je lepo.