16.03.2022

Deseta obletnica Simfoničnega orkestra Konservatorija za glasbo in balet Maribor

Simfonični orkester Konservatorija za glasbo in balet Maribor je nedavno obeležil desetletnico svojega delovanja.

Olivera Ilić

Simfonični orkester Konservatorija za glasbo in balet Maribor
Foto: © Konservatorij za glasbo in balet Maribor

S koncertom, ki je bil 25. februarja v dvorani Union v Mariboru, je Simfonični orkester Konservatorija za glasbo in balet Maribor obeležil desetletnico svojega delovanja. Kot obletnice nasploh tudi ta narekuje, da se spomnimo, kako so ob koncu preteklega stoletja na takratni Srednji glasbeni in baletni šoli občasno oblikovali šolske orkestre, ki so se ob raznih proslavah in zaključnih nastopih predstavili mariborskemu občinstvu. Veliko poguma in glasbenega znanja je bilo potrebnega, da se mladino že v času šolanja poveže v tako zahteven glasbeni sestav, kot je orkester. Takratno (in sedanje) vodstvo in kolektiv pedagogov sta se zavedala, da izkušnje igranja v orkestru dijakom in dijakinjam omogočajo praktično povezovanje v procesu izobraževanja in pridobivanje znanja z ansambelskim igranjem pod dirigentskim vodstvom. Šola je vedno poskrbela za to, da dobijo nadarjeni mladi glasbeniki možnost solističnih nastopov, kar je izjemnega pomena za njihovo bodočo glasbeno kariero.

Z ustanovitvijo Konservatorija za glasbo in balet so se naloge glasbenih pedagogov povečale in s tem tudi pričakovanja tako stroke kot občinstva oziroma staršev in učencev. Ključnega pomena je bilo, da je ravnateljica Konservatorija, Helena Meško, leta 2012, ko je bil Maribor evropska prestolnica kulture, obudila idejo prejšnjih pedagogov o oblikovanju stalnega simfoničnega orkestra. S prvim koncertom 13. aprila 2012 v dvorani Union se je tako začela utirati pot tradicije simfoničnega orkestra. Kljub temu da se izvajalci iz leta v leto menjajo, saj dijaki končujejo šolanje in je treba vedno začeti znova, njihove koncerte glasbeni kritiki ocenjujejo kot zelo uspešne in pomembne za mariborsko kulturo.

Simfonični orkester Konservatorija za glasbo in balet Maribor vodi dirigent Slavko Magdič, ki od njegove ustanovitve skrbi za profesionalno rast orkestra in za individualni napredek njegovih članov. Ob pregledu knjižice Pot k tradiciji, ki so jo pripravili ob jubilejnem koncertu, opazimo, da je profesor Slavko Magdič v svojem desetletnem delovanju zaobjel pomembna glasbena dela od baroka do današnjih dni ter na ta način dijakom in dijakinjam omogočil neposredni stik z različnimi glasbenimi stili. Na koncertih so bila izvedena dela skladateljev iz obdobja baroka (Emanuel Bach in Mozart), romantike (Beethoven, Mendelssohn, Schubert, Chopin, Dvořák, Grieg), impresionizma (Saint-Saens) in pozne romantike oziroma glasbene moderne (Richard Strauss), poleg teh pa še Ščedrin in Orff ter Joseph Horovitz. V repertoarju orkestra sodobni čas ob slednjem predstavljata še praizvedbi Roberta Kampleta, slovenskega skladatelja in profesorja na Konservatoriju ter prejemnika Gerbičevega priznanja za večletno uspešno delo na področju glasbenega izobraževanja, in sicer Pogreb pri Svetem križu in kantata Meni se hoče. Mladi glasbeniki so imeli leta 2019 v Slovenskem narodnem gledališču tudi priložnost pridobiti dragocene operne izkušnje s solisti in zborom mariborske Opere z izvedbo slovenske operete Planinska roža Radovana Gobca.

Rezultati prizadevanja celotnega pedagoškega tima, vključno z dirigentom Magdičem, so koncerti, na katerih sodelujejo tudi diplomanti Konservatorija, ki se odzovejo na povabilo in s tem bogatijo koncertni program. S svojim sodelovanjem skozi umetnost negujejo tradicionalno večgeneracijsko druženje. Prisotnost že uveljavljenih umetnikov je opora za dijake, ki se šele navajajo na orkestrsko muziciranje. V desetletnem delovanju je Konservatorij nadarjenim dijakom, kot je bil Nejc Kamplet, omogočil solistične nastope. Ta mladi umetnik si danes utira pot mednarodno priznanega glasbenika. Eva Šulić, danes uveljavljena violinistka, je prav tako začela svojo glasbeno kariero kot solistka pod okriljem Simfoničnega orkestra v Mariboru (v letih 2013 in 2014). Izmed solistov so pianista Žan Milošič Dundek in Klara Lužnik, evfonist Jure Jozič, tolkalka Mia Belak, pozavnist Anton Sotošek in violončelist Ariel Vei Atanasovski že kot učenci in dijaki Konservatorija opozorili na svoj talent in že v času šolanja poželi priznanja stroke. Kot solisti so na koncertu leta 2017 nastopili sopranistki Sandra Harb in Sara Šetar ter hornist Jernej Ciglar, danes pa ustvarjajo glasbeno kariero v tujini.  Jubilejni koncert je s svojim vrhunskim nastopom obogatil flavtist Martin Belič, ki se je, tako kot drugi gostujoči umetniki, šolal na mariborskem Konservatoriju. V svojem nagovoru prisotnih je Belič izrazil veselje, da se lahko od časa do časa vrača v okolje, kjer se je začela njegova poklicna pot, in poudaril, kako vznemirjen je, da so po dveh letih koncertne dvorane spet polne poslušalcev in lahko desetletni jubilej praznuje v neposrednem stiku z občinstvom. 

Jubilejni koncert je imel na sporedu Uverturo Leonora št. 3 v C-duru, op. 72b Ludwiga van Beethovna, Koncert v d-molu za flavto, godala in basso continuo, W 22 Carla Philippa Bacha ter Dvořákovo Simfonijo št. 9 v e-molu, op. 95, »Iz novega sveta«. Tovrstni repertoar izvajajo poklicni simfonični orkestri, saj gre za dela, ki so za izvajalce tehnično in z interpretativne plati zelo zahtevna. In pod vodstvom dirigenta Slavka Magdiča so bili glasbeniki s Konservatorija vsekakor kos izzivu. Občinstvu so pričarali svečani duh obletnice in se z nastopom poklonili času, v katerega so se vključili tudi sami, in prispevali k tradiciji Konservatorija za glasbo in balet v Mariboru.