09.03.2016

Nove smernice harmonike

Včeraj so se s koncertom v Trstu začeli Dnevi harmonike, ki nosi geslo "Nove smernice".

Tanja Benedik

Včeraj so se v Puli s koncertom, poimenovanim "V središču", začeli Dnevi harmonike. Dogodek je rezultat sodelovanja štirih partnerskih akademij: Akademije za glasbo v Ljubljani, Glasbene akademije v Puli (Hrvaška), Konservatorija za glasbo Giuseppe Tartini v Trstu (Italija) in Sibeliusove akademije v Helsinkih (Finska).

Štirje dnevi bodo tako v znamenju, seminarjev, predavanj, mojstrskih tečajev in koncertov, na katerih bodo nastopali tako študentje kot profesorji harmonike.

Danes na Konservatoriju za glasbo v Trstu poteka mojstrski tečaj s Corradom Rojcem, zvečer pa bo v dvorani Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani koncert (program TUKAJ).

Jutri bo na Akademiji za glasbo v Ljubljani predaval prof. Ivan Šverko s Puljske akademije, koncert pa bo zvečer gostoval v Narodnem domu v Celju.

Petek bo zaznamoval finski prof. Veli Kujala, ki bo znanje prenašal na študente na ljubljanski akademiji. Koncert se bo ta dan selil na Konservatorij G. Tartini v Trstu. 

V soboto se bo finski predavatelj posvetil učiteljem, saj bo zanje mojstrski tečaj potekal v dvorani Univerze v Ljubljani. Svoj priročnik bo predstavil izr. prof. Borut Zagoranski, popoldne pa se bo odvila okrogla miza, kjer se bodo gostje (Erika Udovič Kovačič, Uroš Rojko, Corrado Rojac, Marko Hatlak, Primož Trdan) pogovarjali o perspektivah razvoja harmonike v Sloveniji. Moderator bo doc. Luka Juhart (Akademija za glasbo, Ljubljana)

Dnevi harmonike se bodo zaključili s koncertom "S skupnimi močmi" (program TUKAJ), ki bo v Kazinski dvorani v Ljubljani.

 

Program celotnega dogajanja TUKAJ.