07.06.2016

Juliette de Massy in Nejc Lavrenčič: Für Clara / Za Claro, Cekinov grad, 7. junij

Na koncertu v organizaciji Kulturno umetniškega zavoda PerArtem, poimenovanem Für Clara / Za Claro, bosta nastopila sopranistka Juliette de Massy in pianist Nejc Lavrenčič.

Press info

Juliette de Massy in Nejc Lavrenčič -  Für Clara / Za Claro

Viteška dvorana Cekinovega gradu (Muzej novejše zgodovine Slovenije)

Juliette de Massy in Nejc Lavrenčič - Für Clara / Za Claro

Torek, 7. junij 2016, ob 19.30

Vstopnina: 12 EUR / 8 EUR študentje, upokojenci, otroci

Na platnici poslednjega notnega zvezka Roberta Schumanna, ki so ga po skladateljevi smrti našli na pisalni mizi v azilu, je pisalo "Für Clara". Njegova velika samospevska zapuščina je  izjemno avtobiografska in jo lahko razumemo kot dokumente skladateljevih razmišljanj, občutij in nagnjen. V glasbi se skrivajo nekatera očitna in druga težje razberljiva sporočila in šifre, ki so v večini namenjena njegovi muzi Clari. Sporoča ji o svoji predanosti, naznanja poroko, opeva njeno lepoto, ali pa naznanja grozne slutnje, melanholičnost, občutek nevrednosti ipd. Mnoge samospeve je združil v cikle. Na koncertu Für Clara bo poleg izbora samospevov moč slišati cikel Frauenliebe und Leben, Op. 42 in 6 Gedichte von N. Lenau und Requiem, Op. 90 ter del njegovega poslednjega cikla Maria Stuart Lieder, Op. 135, ki ga je skladatelj dokončal tik pred poskusom samomora. Ni naključje, da se cikel pričenja z besedami "Zbogom" in konča z "Usmili se me!". Umetnika, ki sta serijo koncertov Für Clara pred kratkim izvedla po Franciji, se bosta že dan po koncertu odpravila na Mednarodno tekmovanje Roberta Schumanna v njegovem rojstnem kraju Zwickau v Nemčiji. 

»…lahko bi prepeval kar ves dan. Ne morem si pomagati. Izpeti se moram do smrti, kakor slavček…« R. Schumann (Iz pisma Roberta Clari, 1840) -