26.10.2017

Dvanajst novih skladb Klubskega maratona 2017

Ob lansiranju letošnjega sedemnajstega Klubskega maratona Radia Študent je 15. septembra izšla kompilacija – album različnih izvajalcev z naslovom KM17.

Simon Vene

KM17

Različni izvajalci

KM17

ZARŠ
2017

Ob lansiranju letošnjega sedemnajstega Klubskega maratona Radia Študent je 15. septembra izšla kompilacija – album različnih izvajalcev z naslovom KM17. Poslanstvo Klubskega maratona Radia Študent, kot je zapisano na medmrežnih straneh enega najstarejših neodvisnih in nekomercialnih radiev v Evropi, enega in edinega v Rožni dolini pod Rožnikom v Ljubljani na frekvenci 89,3, med drugim pravi: »Glavno poslanstvo Klubskega maratona je pronicljivo izpostavljanje še neuveljavljenih glasbenih ustvarjalcev in silovita podpora njihovim kreativnim talentom ter ambicijam za nadaljnji glasbeni razvoj.« 

In kakšen je glasbeni profil Radia Študent? Sodeč po poslušanju kompilacije KM17, raznovrsten in sega vse od odkrivanja in raziskovanja osnovnih zvočnih elementov do uveljavljenih popularnih glasb. Raznoliko, pestro, z avtorskim pečatom ustvarjalcev, ki imajo, predvsem glede na to, da gre za začetek njihove ustvarjalne poti, še velik razvojni potencial.

Prav gotovo je glavno poslanstvo tudi z omenjeno kompilacijo skladb šestih izbranih maratoncev doseženo. Če ob snemanje dveh skladb v radijskem studiu za potrebe kompilacije dodamo še nastop pa intervju v živo v radijskem etru, devetnajst klubskih prizorišč po vsej Sloveniji, na katerih so ali bodo nastopili neposredno pred publiko, ter slišnost v rednem radijskem programu, potem se pronicljivo izpostavljanje in silovita podpora neuveljavljenemu domačemu alternativnemu glasbenemu podmladku gladko uresničuje. Toliko o dobrih namenih in o tem, zakaj album različnih izvajalcev KM17.

Album s šestimi različnimi zasedbami ter pripadajočimi dvanajstimi skladbami se začne z uvodnim radijskim jinglom Popotnica, ki tradicionalno odpira že sedemnajsto kompilacijo skladb šestih izbranih maratoncev in jo je moč slišati tudi v oddajnem programu radia.

Prvi v vrsti v nas skoči kitarsko trše rockovsko podkovani bend 7AM z nalezljivimi pevskimi linijami ženskega vokala, ki hkrati zapeljuje z linijami bas kitare. Hitro, močno in melodično. Kljub surovemu zvoku in občasnim živalskim medkrikom drugega vokala na kitari deluje glasba zasedbe 7AM zelo poslušljivo in lahkotno. Sledi Bine, ki ga v popotnici označijo z mozirskim slavčkom elektroakustike in terenskih posnetkov. Tudi z Binetom sva na kratko poklepetala. O svoji glasbi pove: »Fokusiram se na zvok in njegovo teksturo, fizikalnost in nepredvidljivost.« V glavnem stremi k temu, da so mu lastne skladbe všeč in da dobro delujejo v klubskem prostoru. V nadaljevanju se vrnemo v trše kitarske vode z zasedbo Lynch, ki se med drugim poigrava z neparnimi ritmi, ljudsko makedonsko melodiko in zborovskim petjem blizu sakralni liturgiji. In tako se približujejo ustvarjanja Zagrebčanov Seven that Spells. Z naslednjima dvema skladbama se z zasedbo Nesesari Kakalulu glasbeno selimo na afriški in severnoameriški kontinent. Afrobeat – križanje izročila multiinštrumentalista Fela Kutija in afroameriškega jazz funka – prinaša razigrano plesno glasbo, ki jo devetčlanski orkester igra suvereno tudi v naših malo manj toplih krajih. Let's Groove! Plešimo. Kot predzadnja glasbena izkušnja na albumu različnih izvajalcev KM17 se nam predstavi SsmKOSK. Gre za zvočni kolaž bolj ali manj artikuliranih sekvenc, zbranih iz okolja in računalniško procesiranih ter obogatenih s poezijo. Na tem mestu velja omeniti, da si je delo teh dveh omenjenih glasbenih projektov zvočno še najbolj blizu ob pregledu vseh sodelujočih na kompilaciji oziroma v izboru klubskih maratoncev za leto 2017. Album zaključi dvojec Styröfoam, ki združuje kitarsko in elektronsko – oboje se pravzaprav prepleta skozi celotni album med različnimi zasedbami. Pesmi dvojca sta preprosti, lahkotni in poslušljivi. Podobno je bilo rečeno že na začetku ob omembi prve zasedbe z albuma, 7AM. Glasbena izraza prve in zadnje zasedbe se sicer dodobra razlikujeta, kar kaže na premišljen producentski pristop k sestavi albuma in je odraz želje po zaokroženju izbranega in predstavljenega.

V krajši elektronski korespondenci z glasbenim urednikom Radia Študent izvemo, da je bilo za klubski maraton prijavljenih petinštirideset zasedb (izbranih šest). Število kandidatov je podobno kot v preteklih letih, opazno manj je le prijav trdo kitarskih zasedb in tistih, ki očitno ne ustrezajo profilu Radia študent. In kakšen je glasbeni profil Radia Študent? Sodeč po poslušanju kompilacije KM17, raznovrsten in sega vse od odkrivanja in raziskovanja osnovnih zvočnih elementov do uveljavljenih popularnih glasb. Raznoliko, pestro, z avtorskim pečatom ustvarjalcev, ki imajo, predvsem glede na to, da gre za začetek njihove ustvarjalne poti, še velik razvojni potencial.

Letošnji klubski maraton bo gostoval na devetnajstih klubskih prizoriščih po Sloveniji in bo prinesel dvajset klubskih dogodkov. Album KM17 je bil natisnjen v tisoč izvodih, več kot polovica naklade je bila v promocijske namene že razdeljena po klubih, ki poskrbijo za to, da pridejo v prave roke. Preostanek bo namenjen za arhiv in za obdobje do naslednje turneje, v katerem je še vedno smiselno delati z vsemi šestimi bendi. Po besedah Žige Puclja, glasbenega urednika Radia Študent, se bo kompilacija različnih izvajalcev KM17 na takšen način oplemenitila in razdelila v prave roke. Za vse, ki bi želeli imeti album KM17, je na portalu bandcamp Založbe Radio Študent (ZARŠ) na voljo brezplačni pretok v vaše digitalne naprave.

Zaključek turneje po domačem klubovju, tradicionalni finale Klubskega maratona, se bo odigral v petek, 3. novembra, v Menzi pri koritu na Metelkovi, kjer bo družno nastopilo vseh šest zasedb.