28.01.2020

Festival AS na Bledu

Od 31. januarja do 2. februarja bo v Festivalni dvorani na Bledu pod organizacijskim okriljem Slovenskega orkestra saksofonov potekal že 6. mednarodni festival AS Bled.

Tanja Benedik

Festival AS na Bledu
Foto: SOS Junior

Prvi AS je svoje ime dobil po izumitelju saksofona Adolphu Saxu in mu je bil tudi posvečen, po prvih dveh edicijah pa je že prerasel domače okvirje in se prelevil v velik mednarodni dogodek s preko 250 nastopajočimi.

Festival je namenjen vsem ljubiteljem saksofona in ima vizijo postati osrednji tovrstni dogodek v tem delu Evrope. V treh festivalskih dneh ponuja vrhunske koncerte, delavnice, mojstrske tečaje, seminar za učitelje in glasbeni sejem s priznanimi proizvajalci. Organizatorji skrbijo za raznolikost programa, zato bo letos uravnoteženost klasične in jazzovske glasbe še izrazitejša kot v preteklosti.
Umetniški vodja festivala je profesor Lev Pupis, organizator je Kulturno društvo Sekvoja, katerega predsednik je Gregor Zupančič.

Tokrat bo na dogodku sodelovalo preko 90 aktivnih in pasivnih saksofonistk in saksofonistov iz 8 držav, na petih festivalskih koncertih bo nastopilo približno 200 glasbenikov, gostujoči mentorji in umetniki pa prihajajo iz 10 držav.

Novost letošnjega festivala je Mednarodni mladinski saksofonski orkester AS, v katerem sodeluje 60 glasbenikov iz Slovenije, Avstrije, Madžarske in Italije. Vodita ga  Jovana Joka in Tomislav Žužak. Orkester se bo predstavil na zaključni prireditvi festivala, dirigent bo saksofonist in skladatelj Gerald Preinfalk, ki je tudi glasbeni selektor zaključnega koncerta. S projektom želijo organizatorji delo z mladimi saksofonisti prenesti tudi preko slovenskih meja in za igranje v saksofonskem orkestru navdušiti tudi mlade iz sosednjih držav. Tam namreč tovrstni sestavi še niso v takšnem razmahu.

Več informacij najdete TUKAJ.