07.10.2021

7. Mednarodni festival AS Bled

Mednarodni glasbeni festival AS je dogodek, ki je odprt za vse ljubitelje saksofona in ima vizijo postati osrednji tovrstni dogodek v tem delu Evrope.

SIGIC

AS Bled

Festival AS organizirajo člani Kulturnega društva Sekvoja. Umetniški vodja festivala je profesor Lev Pupis. V treh festivalskih dneh ponujajo vrhunske koncerte, delavnice, mojstrske tečaje, seminar za učitelje in glasbeni sejem s priznanimi proizvajalci. Celotno dogajanje so umestili v idilično pokrajino in turistični biser Bled.

Festival je dobil po belgijskem izumitelju glasbil Adolphu Saxu, katerega najslavnejši izum je prav saksofon. Prvič je bil izveden v letu 2014 kot obeležitev 200. letnice rojstva tega velikega moža. Po dveh izvedbah na nacionalni osnovi, je 3. AS v letu 2017 že prerasel domače okvirje, saj se je aktivno predstavilo preko 250 saksofonistov iz Slovenije, Avstrije in Madžarske.

Festival AS se želi odpreti tudi širši publiki, zato je posebna skrb namenjena raznolikosti glasbenih programov. Na letošnjem festivalu bo uravnoteženost klasične in jazzovske glasbe še izrazitejša kot v preteklosti.

7. AS festival bo potekal od petka 15.10.2021 do nedelje 17.10.2021 v Festivalni dvorani Bled. Namenjen je mladim glasbenikom, ki želijo poglobiti svoje znanje igranja inštrumenta in nastopanja ter seveda širši, koncertni publiki. Gostili bodo 8 uveljavljenih glasbenikov in pedagogov, ki bodo svoje znanje prenašali na mlado generacijo in sodelovali na koncertih VII. festivala AS.

Gostujoči mentorji in umetniki: Betka Bizjak Kotnik, Jovana Joka, Joanna Blejwas, Petra Horvat, Tomaž Nedoh, Danijel Lauko, Jure Pukl, Primož Fleischman, Mladinski saksofonski orkester SOSjunior.

Program festivala:

Petek, 15.10.2021
ob 20h, Festivalna dvorana Bled: ROYA Quartet
ob 22h, Hotel Park: Klasični jam session

Sobota, 16.10.2021
ob 20h, Kavarna Park: Jure Pukl Trio
ob 22h, Kavarna Park: After party z zasedbo SaGaDuDaB

Nedelja: 17.10.2021
ob 17h, Festivalna dvorana Bled: SOS intro in Valeria Kučan, ZZOS in Jure Pukl, Orkester SOS junior in Lev Pupis

 

Več o festivalu: TUKAJ.