10.08.2022

Festival Grounded

Grounded je festival elektronske glasbe, kritične misli in aktivizma.

Press Info

Festival Grounded

Odgovornost je v družbi tveganja individualizirana - posameznik je odgovoren, da sam poskrbi zase, svoje zdravje, ekonomski položaj in v zadnjih letih tudi za zmanjšanje tveganja okoljske katastrofe. Življenje na lastno odgovornot se je preselilo tudi v digitalne prostore, kjer prevladuje “call out” kultura, ki vsakega kliče na odgovornost, ne odpušča in deluje po principu “česar ne spreminjaš, to izbiraš”. Individualno je vsakdo poklican na odgovornost tako v analognem kot v digitalnem svetu, kolektivna odgovornost, odgovornost institucij in odgovornost nosilcev moči in oblasti pa so skoraj v celoti izključene iz politične razprave.

Oscilirajoč med determinizmom in avtonomijo bo festival obravnaval vprašanja pravne, politične, okoljske in družbene odgovornosti ter s sogovorniki_cami preizprašal meje med odgovornostjo posameznika in (političnih) institucij.


Grounded je festival elektronske glasbe, kritične misli in aktivizma, ki naslavlja aktualna družbena vprašanja s povezovanjem navidez nezdružljivega: deinstitucionalizirane teoretske razprave, povsakdanjenja družbenega aktivizma ter progresivne klubske elektronske kulture. V razpravah, projekcijah, predstavitvah, glasbenih nastopih in druženjih, katerih vrednostna izhodišča so enakost ne glede na osebne okoliščine, solidarnost s šibkejšimi in avtonomija posameznika_ce, udeleženke_ci iščejo informirane, argumentirane in odgovorne odzive na izzive sedanjosti in prihodnosti.

Prva izvedba festivala je bila leta 2015 na temo Avtonomija migracij, leta 2018 je bila tema Intima v času umetne inteligence, leta 2019 Avtomatizacija in oblast, leta 2020 Resnica in lani Država.

PROGRAM