04.07.2018

Festival Poleti v NUK

Med 30. junijem in 21. julijem v Plečnikovem atriju Narodno univerzitetne knjižnice poteka Festival Poleti v NUK.

Press info

5. Festival Poleti v NUK

Eden od osnovnih namenov Festivala Poleti v NUK, ki domuje v Plečnikovem atriju Narodno univerzitetne knjižnice, je oživljanje kulturne dediščine. Cilj projekta društva KUD Arhiteka je javnosti pokazati, da ima NUK kot samostojno prizorišče kakovostnih glasbenih in drugih umetniških prireditev, pomembno vlogo v občinskem ter slovenskem kulturnem prostoru. Projekt si prizadeva v program vključevati tudi mlade in perspektivne ustvarjalce, ki jim je namenjen celoten tematski sklop »Mladi izvajalci«. S tem jim omogoča glasbeno udejstvovanje pred širšo publiko, širjenje njihove prepoznavnosti in možnosti uveljavitve v slovenskem glasbenem prostoru. Preko tega projekt posredno prispeva tudi k večanju kakovosti slovenskega glasbenega izraza.

Trije festivalski tedni so vsebinsko zaokroženi s sedmimi tematskimi sklopi, vsakemu je namenjen en dan v tednu.

Sobota, 30. junij 2018  ob 20.30 - Vstopnina: 10 EUR
Otvoritev festivala Poleti v NUK 2018 – Etno banda Poseben gušt

V otvoritev letošnjega festivala vas bo popeljala poezija Iztoka Mlakarja v izvedbi Etno bande Poseben gušt, ki vas bo z legendarnimi etno šansoni ponesla v svet Mlakarjevih hudomušnih zgodb o ljubezni, vinu, veselju in žalosti pa tudi tistih o malem človeku proti velikemu svetu.

Nedelja, 1. julij 2018 ob 21.00 - Vstop prost!
Večer mladih izvajalcev – Zala Smolnikar

Želite večer preživeti v družbi energične mlade kreativke, zaljubljene v življenje? Zalo Smolnikar ste lahko spremljali že v oddaji

»Slovenija ima talent« in na Slovenski popevki. Tokrat vam bo predstavila večino pesmi s prihajajočega albuma, od tega tudi nekaj avtorskih skladb. Verjamemo, da vam bo Zala skupaj s svojim bendom predramila živčevje.

Ponedeljek, 2. julij 2018 ob 21.00 - Vstopnina: 10 EUR
Šanson kabare – Svetlana Makarovič z gosti: Kdor gleda ljudi skozi mačje oči

Svetlana Makarovič je javnosti znana predvsem kot pesnica in pisateljica. V sklopu svojega ustvarjanja pa je izdala tudi več šansonov, ki jih je nato posnela na zgoščenke »Nočni šansoni«, »Dajdamski portreti«, »Namesto rož« in »Pelin žena«. Nekatere izmed teh šansonov bo zapela tudi na tokratnem koncertu. Obsegajo raznovrstne tematike kot so družinska vzgoja, družbene navade, moralne norme, zapakirani pa so v humorno obliko.

Torek, 3. julij 2018 ob 21.00 - Vstopnina: 10 EUR
Kantavtorji – Adi Smolar

Priznani slovenski kantavtor Adi Smolar je človek, ki ga preprosto moraš imeti rad. Iz življenjskih situacij črpa navdih za pesmi, ki jih zapoje ob spremljavi kitare. Kljub temu, da so pesmi lahkotne in igrive, se v njih skriva veliko življenjskih resnic in modrosti, o katerih je vredno razmisliti. Večer, ki ga preprosto ne smete zamuditi.

Sreda, 4. julij 2018 ob 21.00 - Vstopnina: 10 EUR
Gledališče v atriju - Kamniti čevlji

Plesno-igrana avtorska predstava Kamniti čevlji s povezovanjem različnih odrskih govoric ustvarja prazen prostor za ples zvočnih podob. Govori o medprostoru v človeških odnosih, katerega preplavlja nešteto razpok, ki režejo v globino naše psihe ter na plan vlečejo tisto, kar bi včasih želeli, da ostane skrito. Osnovana je na flamenku, njegovi fragmenti pa se spajajo z avtorsko elektronsko glasbo, besedo, zvočnim oblikovanjem, prostorom in odnosom med dvema človekoma.

Četrtek, 5. julij 2018 ob 21.00 - Vstopnina: 10 EUR
Glasba svetov – Mascara kvartet

V atriju kavarne NUK se boste tokrat lahko prepustili valovom glasbe Iberskega polotoka. S skupino Mascara boste podoživljali urbane ritme, prepletene z radostjo in bolečino ter se skupaj z njimi podali na sprehod po skritih ulicah Lizbone in Buenos Airesa. Kvartet izobraženih glasbenikov vas bo popeljal v nov, še neznani svet.

Petek, 6. julij 2017 ob 21.00 - Vstopnina: 10 EUR
Glas pri nas – Zlatko

 Zlatko je glasbenik, ki je sposoben prigode vsakdanjega življenja spremeniti v rime in iz njih ustvariti melodične hite, ki kar ne grejo iz ušes. Sodeloval je že z mnogimi znanimi Slovenci; med drugim tudi z Nino Pušlar in Tino Marinšek, s katerima je ustvaril hita

»Svet je tvoj« in »Mi je žal«. Da lahko kakršnokoli družbeno dogajanje spremeni v rime, je ponovno dokazal letos s komadom »Ponos«, v katerem skupaj z Majo Založnik pojeta hvalo slovenskim športnikom.

Sobota, 7. julij 2018 ob 21.00 - Vstopnina: 10 EUR
Sobotna posebna izdaja – Brest

Skupina Brest, sveža zasedba uveljavljenih glasbenikov, bo ob vokalu Vesne Zornik postregla s privlačno zvočno zgodbo. Skozi mešanico glasbenih zvrsti bodo predstavili poetična besedila pesnice Kristine Kočan.

Nedelja, 8. julij 2018 ob 21.00 - Vstop prost!
Večer mladih izvajalcev – Strip

Štirje nadobudni glasbeniki so svojo glasbeno pot začeli v letu 2014. Najprej so se poizkusili v preigravanju priredb, kasneje pa so začeli s pisanjem svoje avtorske glasbe. Pesmi so v angleškem jeziku. Skupina Strip prisega na mešanico bluesa in rocka, besedila pesmi pa se dotikajo ljubezni, sentimentalnosti in eksistencialnih kriz.

Ponedeljek, 9. julij 2018 ob 21.00 - Vstopnina: 10 EUR
Šanson kabare – Grand pok

Kaj dobimo, če združimo glasbo, gledališče in humor? Koncert Grand pok, virtuozni kabaret, vas s svojim nastopom ne bo pustil ravnodušne. Dobili boste vse; kabaret, sodobno klovnovsko gledališče in glasbo iz različnih muzikalov, deloma prevedeno v slovenščino. Če bi radi razvajali svoja ušesa in trenirali trebušne mišice, obvezno pridite na to unikatno glasbeno predstavo.

Torek, 10. julij 2018 ob 21.00 - Vstopnina: 10 EUR
Kantavtorji – Jernej Dirnbek in Davor Klarič: O vinu in ljubezni (in temu, kar pač sodi zraven)

Jernej Dirnbek je večini znan kot soustanovitelj in član uspešne štajerske rock skupine Mi2. Tokrat bo nastopil samostojno in nam pričaral izjemen literarno - glasbeni večer. Šlo bo za zanimiv preplet med njegovo avtorsko glasbo, literaturo in satiričnim romanom, ki je leta 2016 izšel pod naslovom Pevci pozabljenih pesmi. Spremljal ga bo Davor Klarič.

Sreda, 11. julij 2018 ob 21.00 - Vstopnina: 10 EUR
Gledališče v atriju – Devetsto

Gre za monodramo, ki po besedilu italijanskega pisatelja, muzikologa in filozofa Alessandra Baricca govori o genialnem džezovskem pianistu Dannyju Boodmanu T. D. Lemonu Devetstotem. Uprizoril jo bo slovenski igralec Kristjan Koželj, ki je član igralskega studia bratov Vajevec in Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Skozi predstavo vam bo predstavljeno življenje umetnika, ki se ne prepoznava v tradicionalnem načinu življenja in tako za vedno ostaja na pol poti med različnimi svetovi.

Četrtek, 12. julij 2018 ob 21.00 - Vstopnina: 10 EUR
Glasba svetov – Ira Roma

ob Ira Roma je glasbena skupina, ki ji nastopanje na festivalih ni tuje. Opazili ste jih lahko že na festivalih Lent, Trnfest, Carniola, drugih poletnih festivalih ter koncertih po Sloveniji. Večer bo obarvan z ruskimi pesmimi, šansoni in baladami, skozi katere vam bo predstavljena meščanska glasba 19. In 20. stoletja v originalni interpretaciji.

Petek, 13. julij 2018 ob 21.00 - Vstopnina: 10 EUR
Glas pri nas – Nipke

Boštjan Nipič – Nipke je član zasedbe Dravle Records, dobitnik Zlate piščali za skladbo leta 2016, »frontman« zasedbe Nipke & The Nipples, predvsem pa je prepoznaven po uspešnicah "Všeč tko k je", "Noben me ne razume", "Bejba iz neta" in "Dej se ustav". Je glasbenik, ki v svojih pesmih rad deli svoje izkušnje na preprost in melodičen način.

Sobota  14.7.2018 ob 21.00 - Vstopnina: 10 EUR
Sobotna posebna izdaja – Patetico

 Kombinacija različnih žanrov (jazza, swinga in šansona) ter nekoliko posebnega vokala pevke Nike Perunović ob spremstvu bobnov, klavirja in kontrabasa je recept za izjemno glasbeno izkušnjo, ki vam jo bo pričarala skupina Patetico. Idejni vodja skupine, Rok Vilčnik, je tisti, ki besedila ustvarja na jazz priredbe melodij znanih svetovnih izvajalcev kot so Marley, Waits in Morrison.

Nedelja, 15. julij 2018 ob 21.00 - Vstopnina: 10 EUR
Večer mladih izvajalcev – Primož Križaj

Vsestranski ustvarjalec, ki se je po nekaj letih delovanja končno odločil za samostojno pot, vas bo v prijetnem nedeljskem ambientu skozi svoje avtorske sklade popeljal v svoj svet. V svojem sproščenem in umirjenem stilu vam bo skozi glasbo pripovedoval o ljubezni in življenju.

Ponedeljek,  16. julij 2018 ob 21.00 - Vstopnina: 10 EUR
Šanson kabare – Kaya Tokuhisa

Vsestranska Kaya Tokuhisa, ki se poklicno ukvarja z režijo, igranjem, slikanjem in petjem, vas bo tokrat s svojim očarljivim vokalom popeljala v svet šansona. Predstavila bo najbolj znane skladbe te zvrsti, ki so nastale v Franciji v prvi polovici 20. stoletja, slišali pa boste lahko tudi nekaj svežih napevov v slovenskem jeziku

Torek, 17. julij 2018 ob 21.00 - Vstopnina: 10 EUR
Kantavtorji – Rudi Bučar

Rudi Bučar je istrski trubadur in večkratni zmagovalec festivalov, ki s svojim glasbenim ustvarjanjem že poldrugo desetletje ohranja in plemeniti istrsko kulturno dediščino. Za njim so že mnogi uspešni koncerti (v Cankarjevem domu 2016, v SNG Drami 2017 in mnogi drugi), ki jih navdušeni obiskovalci zapolnijo do zadnjega kotička dvorane.

Sreda, 18. julij 2018 ob 21.00 - Vstopnina: 10 EUR
Gledališče v atriju – Tom Veber

Tom Veber, katerega umetniško ustvarjanje zajema igro, petje in poezijo, se vam bo predstavil s poetično monodramo. Osnovana je na avtorski poeziji »Realizem je rezerviran za klovne«. V njej se bo avtor spraševal o resnosti našega vsakdana, o brezglavem sledenju družbenim zapovedim, ki smešijo človeka, ga odtujijo od njegovega bistva in postavijo v moderen narobe svet.

Četrtek, 19. julij 2018 ob 21.00 - Vstopnina: 10 EUR
Glasba svetov – Aritmija

Večer bo obarvan z etno glasbo Balkana, za kar bo poskrbela skupina Aritmija. Skupina je izdala že dva albuma s pretežno avtorskimi skladbami. Tokrat vas bodo navduševali z bosansko, bolgarsko in cigansko ljudsko glasbo. Njihov slog dopolnjuje tudi pisana paleta sodobnih in klasičnih instrumentov.

Petek  20. julij 2018 ob 21.00 - Vstopnina: 10 EUR
Glas pri nas – Trkaj

Rok Terkaj, bolj znan pod umetniškim imenom Trkaj, je slovenski raper, ki že od leta 2002 kuje verze s kladivom ulične poezije. Svojo pot je začel v Savskem naselju, nato pa si je preko zmag v prostem stilu (»freestylu«) in verbalnih dvobojih (»battlih«) prislužil snemanje prve plošče »V času enga diha«, ki je postala prava uspešnica. Za seboj ima že 6 albumov in mnogo sodelovanj z drugimi izvajalci. Je tudi diplomirani teolog. Svojo diplomo je pisal ravno v prostorih NUK-a , kamor se vrača z udarnim programom, ki ga ne smete zamuditi.

Sobota, 21. julij 2018 ob 21.00 - Vstopnina: 10 EUR
Zaključek festivala - Lea Sirk

Lea Sirk se lahko pohvali z glasbeno izobrazbo na področju flavte in petja. Znanje in izkušnje je pridobivala po celi Evropi. Njen prvi odmeven nastop se je zgodil leta 1998, ko je nastopila na »Prince of Venice« kot zmagovalka Veselega tobogana v Primorski regiji. Nastopila je tudi na festivalih FENS, MMS, izboru EMA pa tudi v oddajah Parada, Moja Slovenija, Znan obraz ima svoj glas in Zvezde plešejo. Leta 2014 je izdala svoj prvi samostojni album »Roža«, letos pa je zmagala na Emi z avtorsko skladbo »Hvala, ne«.