11.05.2020

First Encounter – svežina in šarm prvega srečanja

Album First Encounter – Organ and Big Band sestavljajo v prvi vrsti skladbe Lojzeta Krajnčana in Renata Chicca, ki jih prav tako skoraj vse slišimo v Krajnčanovih aranžmajih, ti pa so večinoma nastali ravno za ta projekt.

Tomaž Gržeta

First encounter- Organ & Big Band

Renato Chicco & Big Band RTV Slovenija

First encounter- Organ & Big Band

ZKP RTV Slovenija
2019

Ni ga občutka, kot je prvo srečanje, ki te očara in začara; ni ga občutka, kot je ljubezen na prvi pogled. A kot vemo, mnoge take ljubezni s časom zbledijo. Vendar ljubezen med orglami Hammond in big bandom – že skoraj stoletje dolga ljubezenska zgodba – ostaja še danes tako sveža, kot je bila ob njunem prvem srečanju. Homogen, blesteč, gladek in sijajno agilen zven jazzovskega orkestra je sredi tridesetih let minulega stoletja dobil enkratno posrečenega sogovorca, solista, ki se lahko spretno zlije z zvenom orkestra – električne orgle, ki jim je ime posodil njihov izumitelj Laurens Hammond. Ob jazzu so svoje mesto skozi desetletja našle tudi v bluesu, soulu, rocku, fusionu ... in danes veljajo za enega standardnih glasbil, ki jih povezujemo z glasbenimi zvrstmi afroameriškega izvora, čeprav jih, vsaj pri nas, ne slišimo ravno pogosto. Standarden, a ljubitelju/poznavalcu vendarle prepoznaven zven Big Banda RTV Slovenija se ob pristnem, sproščenem in z vso žlahtnostjo sloga prepojenem muziciranju Renata Chicca prelevi v še bolj barvit, gladek in ekspresiven zvočni aparat.

Slovenska jazzovska scena se ne ponaša le s 75-letno tradicijo orkestra, danes imenovanega Big Band RTV Slovenija (ob ustanovitvi se je imenoval Plesni orkester Radia Ljubljana), temveč tudi s svetovno znanim virtuozom na črno-belih tipkah, ki niso vedno klavirske, temveč včasih tudi orgelske, Renatom Chiccom. Chicco je po študiju na Berklee College of Music v Bostonu devetdeseta leta preživel v New Yorku in se uveljavil ne le na newyorški jazzovski sceni, pač pa mednarodno. Iz teh časov izvira njegovo sodelovanje z bobnarjem Andyjem Watsonom, ki se je Chiccu pridružil ob Big Bandu RTV Slovenija. Pod taktirko Lojzeta Krajnčana so pred tremi leti ustvarili posnetke, ki smo jih v svojih domovih lahko oživeli konec preteklega leta. Za nas poslušalce je to bilo »prvo srečanje« in priznam, zgodila se je ljubezen.

Album First Encounter – Organ and Big Band sestavljajo v prvi vrsti skladbe Lojzeta Krajnčana in Renata Chicca, ki jih prav tako skoraj vse slišimo v Krajnčanovih aranžmajih, ti pa so večinoma nastali ravno za ta projekt. Izvirnost je torej ena glavnih kvalitet pričujočega sporeda in albuma. Njegova druga glavna in zagotovo še pomembnejša kvaliteta pa je izjemno visoka raven muziciranja celotne zasedbe, od domačega orkestra do obeh gostov solistov. Standarden, a ljubitelju/poznavalcu vendarle prepoznaven zven Big Banda RTV Slovenija se ob pristnem, sproščenem in z vso žlahtnostjo sloga prepojenem muziciranju Renata Chicca prelevi v še bolj barvit, gladek in ekspresiven zvočni aparat. Ob poslušanju se zato lahko podamo v raziskovanje in razkrivanje skrivnosti enkratnega ravnovesja med orkestrom, njegovimi sekcijami in solistom, lahko sledimo skladnosti priredb ali pa se preprosto prepustimo užitku, ki lahko poteši še takega glasbenega hedonista.

Tehnično vrhunske posnetke izvrstno odigranih in spretno izbranih skladb spremlja knjižica, v kateri Chicco v nekaj stavkih spretno zajame zgodovino orgel Hammond v kontekstu jazza. Ob jedrnati razlagi in opredelitvi projekta nam tako ne preostane nič drugega, kot da se prepustimo vrhunskim, izkušenim glasbenikom in se prepustimo zapeljivemu vtisu, da gre za prvo srečanje.