13.11.2018

FundaMENT Serial / predavanja na temo glasbenega posla: Joe Boyd

19. novembra, ob 11:30, bo na SIGIC-u izvedeno srečanje FundaMENT Seriala, ki ga tokrat družno organizirajo Cankarjev dom, Druga godba, Glitterbeat Records, Festival MENT in SIGIC – Slovenski glasbeni center. V goste prihaja sloviti ameriški glasbeni producent Joe Boyd! Z njim se bo pogovarjal Chris Eckman.

SIGIC

Fundement Serial

Pink Floyd, R.E.M, Fairport Convention, Nick Drake, Richard Thompson, Incredible String Band, John Martyn… Le nekaj legendarnih imen v seznamu številnih drugih glasbenih zasedb, ki so pisale zgodovino popularne glasbe, pod njihove skladbe in albume je kot glasbeni producent podpisan naš tokratni gost. 

Joe Boyd (1942) je kariero glasbenega profesionalca pričel kot tour manager evropskih koncertov izvajalcev kot so Muddy Watters, Coleman Hawkins, Stan Getz in Sister Rosetta Tharpe. Leta 1965 je bil tisti, ki je skrbel za zvok na Newport Folk Festivalu, prav tistem, kjer se je Bob Dylan občinstvu prvič predstavil v električni obliki in dodobra spremenil krivuljo svoje umetniške poti.   

Istega leta se je preselil v London in tam odprl izpostavo ameriške založbe Elektra Records. Leto kasneje je v družbi Johna »Hoppyja« Hopkinsa zagnal legendarni UFO Club. Med hišnimi bendi tega kluba so se znašle tudi zasedbe Pink Floyd, Soft Machine in Procul Harum. Boyd je z »UFOvci« sodeloval tudi kot producent. Zaslužen je na primer za skladbo Arnold Layne, prvi singel zasedbe Pink Floyd

Joe Boyd se je ob povratku v ZDA pridružil producentski hiši Warner Bros. in kot glasbeni producent sodeloval pri nastajanju številnih filmov. Mednje sodi Kubrickova Peklenska pomaranča in Deliverance Johna Boormana. Kot producent in so-režiser se je podpisal tudi pod dokumentarec o Jimiju Hendrixu iz leta 1973. 

Leta 1980 je ustanovil založbo Hannibal Records, kasneje preimenovano v Rykodisc. Fokus te založbe je zajemal mnogo glasbe iz polja world music. Boyd je založbo zapustil leta 2001, kot glasbeni producent pa ostal aktiven vse do danes. Leta 2017 je koproduciral album albanske zasedbe Saz'iso z naslovom At Least Wave Your Handkerchief At Me. Plošča je bila izdana pri Glitterbeat Records, prvič pa bo slovenskemu občinstvu predstavljena prav 19. novembra, ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega domaV drugem delu pogovora, bosta ob Boydu spregovorili tudi drugi koproducentki plošče Saz'iso, Andrea Goertler in Edit Pula. 

Pogovor z Joem Boydom, o njegovi dolgoletni in bogati karieri glasbenega profesionalca, bo vodil Chris Eckman (Glitterbeat Records). 

Udeležba na pogovoru je brezplačna, število sedežev pa omejeno. 

FundaMENT Serial: Joe Boyd
19. november, 11:30
SIGIC, Trg francoske revolucije 6
Ljubljana