26.04.2019

Glasbeni posel 2.0/MB: Luka Zagoričnik vs. Oskar Štrajn & Max Gregor

Po sila zanimivem in nadvse obiskanem srečanju Nikole Sekulovića z akterjema štajerske glasbene scene Robertom Novakom in Tinčkom Bradačem, se nova sezona cikla usposabljanja Glasbeni posel pričenja v Mariboru. Tokrat bo beseda tekla predvsem o možnostih in ovirah, ki zadevajo glasbene preboje v tujino. 13. maja 2019.

SIGIC

Glasbeni posel 2.0

Glasbeni posel 2.0/MB: Luka Zagoričnik vs. Oskar Štrajn & Max Gregor
Glasbena misija: tujina
13. maj, 18h
Projektna pisarna CZK Maribor

Cikel Glasbeni posel 2.0 je projekt, ki ga skupaj pripravljata SIGIC – Slovenski glasbenoinformacijski center ter Center za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje Ljubljana. 

Tokrat se v vlogo dežurnega izpraševalca postavlja Luka Zagoričnik. Luka je dolgoletni sodelavec ljubljanskega Radia Študent in že bivše televizijske oddaje Aritmija na RTV Slovenija. Je urednik spletne glasbene revije Odzven in portala za improvizirane muzike Centralala. Je specialist za sodobne glasbe raznolikih žanrov, o čemer veliko piše in predava, hkrati pa ga odlikuje tudi dobro poznavanje mednarodnih glasbenih tokov, s katerimi se seznanja s pogostimi obiski izven domačih meja. 

Z možnostmi glasbenih prebojev v tujino sta zelo dobro seznanjena njegova sogovorca. Oskar Štrajn je otrok ilirskobistriškega MKNŽ-ja, na njegove karierne odločitve pa je pomembno vplivalo življenje v Mariboru, kjer je bil aktiven tudi na radiu MARŠ. Zdaj že vrsto let živi na Nizozemskem in je desna roka direktorja osrednjega evropskega showcase festivala in konference Eurosonic Noorderslag iz Groningena. Je eden izmed treh bookerjev za Eurosonic, festival, na katerem si želi igrati domala vsak mlad bend, ki se nadeja preboja na mednarodni trg. Oskar je tudi svetovalec mlade slovenske glasbene zasedbe Wckd Nation, ki se je pred kratkim vrnila s showcase festivala Tallinn Music Week, ob tem pa odigrala še zavidljivo turnejo po Baltiku. 

Oskarjev sotrpin prihaja iz Slovenj Gradca. Maxa Gregorja poznamo kot člana zasedbe Zircus, ki se je kot zvočni tehnik že zgodaj podal v samo srce evropske glasbene industrije, v London. Tam je vrsto let deloval kot zvočni inženir na različnih referenčnih koncertnih lokacijah kot so O2 Academy Islington, O2 Academy Brixton in Omeara, vzporedno pa aktivno deloval v vseh segmentih, ki zadevajo odrsko in zvočno produkcijo koncertnih dogodkov. Danes Max, ki je kot glasbeni opremljevalec povezan tudi z radiem RTV Slovenija International, domuje v Mariboru, še vedno pa ga zanaša na različne konce sveta, vsi zanosi pa so seveda v večini povezani z glasbo. 

Na kakšne načine se lahko slovenske glasbene zasedbe spopadejo s tujino? Kaj pomeni biti »export ready?« So različne resnice in govorice o priložnostih na tujih glasbenih scenah zgolj mit in utvara? So showcase festivali rešitve za mednarodni preboj? Je smisaeln obisk  showcase festivala tudi če na njem ne igraš? Kaj na showcase festivalih in glasbenih akonferencah sploh počnemo? Na te in številne druge teme, povezane z mednarodnim udejstvovanjem, se bo osredotočila vroča debata, na kateri ne bo veljalo manjkati nikomur, ki ga vsaj malo ne zanima glasbeno udejstvovanje izven naših meja. 

Usposabljanje  Glasbeni posel poteka v koprodukciji s Centrom za kreativnost, pri  Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Projekt se izvaja v sklopu aktivnosti Platforme Center za kreativnost in ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.