20.09.2020

Glasbeno popotovanje na trgu v Šmarjeti

Na trgu v Šmarjeti smo prisluhnili prvemu koncertu v okviru glasbenega cikla Glasbena popotovanja. Irena Yebuah Tiran in Eva Hren sta pripravili nabor španskih in slovenskih ljudskih pesmi.

Tjaša Primc

Eva Hren & Irena Yebuah Tiran
Foto: Tjaša Primc

Trenutni čas ni prav nič naklonjen izvajalcem, vsak po svojih močeh bije bitko za preživetje. A prav oni skrbijo in se trudijo na različne načine, da ljudje le prisostvujemo koncertom. Raznolikim koncertom sledimo na družabnih omrežjih, a doživeti pristni stik z izvajalcem in glasbo, ki nam jo izvajalec preda, je vendarle popolnoma druga dimenzija. Kako željni smo žive glasbe, smo pokazali v nedeljo, 13. septembra, ko smo na trgu v Šmarjeti prisluhnili prvemu koncertu v okviru glasbenega cikla Glasbena popotovanjaLjudskost prevečkrat enačimo s preprostostjo, a ravno najlažje stvari so včasih najtežje izvedljive oziroma prepričljive. Bodisi zaradi prepoznavnosti, lahke harmonske teksture ali melodije, zaradi kitičnosti …  Kljub vsemu pa sta glasbenici s poglobljenim pristopom izbrane pesmi predstavili z lepimi interpretacijami in izpovednim petjem.

Že lokacija koncerta je napovedovala čudovit večer – ob fontani na trgu v Šmarjeti so postavili prizorišče nedeljskega dogodka. Sopranistka Irena Yebuah Tiran in kitaristka Eva Hren sta pripravili nabor španskih in slovenskih ljudskih pesmi. Tako programsko kot koncertno prizorišče, obdano z lepim vremenom, nas je popeljalo v svet ljudskosti.

Ljudskost prevečkrat enačimo s preprostostjo, a ravno najlažje stvari so včasih najtežje izvedljive oziroma prepričljive. Bodisi zaradi prepoznavnosti, lahke harmonske teksture ali melodije, zaradi kitičnosti …  Kljub vsemu pa sta glasbenici s poglobljenim pristopom izbrane pesmi predstavili z lepimi interpretacijami in izpovednim petjem. Vso lepoto glasu je Irena pokazala v španskih ljudskih pesmih. Kitične pesmi Anda, jaleo, Los cuatros muleros, Les tres hojas, Los mozos de Monleon, Las Morillas de Jaén, Lisička je prav zvita zver, Počiva jezero v tihoti, Nocoj pa oh nocoj, Na planincah sončece sije so le nekatere izmed skladb, ob katerih je pevka s svojo igralsko žilico in z odličnim podajanjem besedila poskrbela, da pesmi niso izzvenele monotono. Kitaristka Eva Hren je s kitarsko spremljavo smelo dopolnila sopranistko, odlično skupno izražanje je lepo oblikovalo posamezne kitice. Prav poseben aplavz je kitaristka dobila pri slovenski ljudski skladbi Škerjanček poje. S čistim vokalom je jazzovsko obarvana interpretacija skladbe napolnila srca slehernega poslušalca, Eva pa je še enkrat dokazala, da ni le odlična kitaristka, ampak tudi odlična vokalistka.

Številno občinstvo, razkropljeno po celem trgu, je dokazalo, da si želi takšnih koncertov. Prepričana sem, da bomo s skupnimi močmi tako izvajalci kot poslušalci prebrodili trenutne razmere, a zavedati se moramo, da za ograjo skladbe nič slabše ne zvenijo in da s plačilom vstopnice pomagamo organizatorjem, izvajalcem ter vsem ostalim, ki so kakorkoli povezani z delom na dogodku. Naj bo naša namera pot – naj nakup vstopnice postane naša pomoč ustvarjalcem dogodkov. Podprimo jih!