31.10.2020

In smo šli… po svetu z Gallino

Letošnji projekt so Galline zastavile nekoliko bolj sproščeno. K sodelovanju so povabile izvrstno harmonikarko Nežo Torkar. Dekleta so raziskovala evropsko in ameriško popularno glasbo 20. stoletja in njune medsebojne vplive.

Tanja Benedik

Vokalna skupina Gallina in Neža Torkar
Foto: Tanja Benedik

Z glasbo seveda. Zgolj par ur pred vnovičnim razglasom epidemije so se pogumne koklje spravile na oder in odpele koncert. Vokalne skupine Gallina skoraj ni potrebno predstavljati in o kakovosti petja tudi ne gre razpravljati. Skupino več kot uspešno od začetka vodi Ana Erčulj. V zadnjem obdobju je sicer prišlo do sprememb, saj je tokrat umetniška voditeljica veliko več pela, nova pridobitev je tudi prva altistka Federica Lo Pinto, ki jo že od prej poznamo kot skladateljico in pevko. Članice skupine so še Maša Simčič, Živa Kolenc in Višnja FičorNa tem koncertu je Gallina spet enkrat več dokazala svoje poslanstvo, ki je spodbujanje nastanka novih skladb za ženski sestav. Vse skladbe so zazvenele prvič, tudi spremljava harmonike je redkost in posebnost.

Letošnji projekt so Galline zastavile nekoliko bolj sproščeno. K sodelovanju so povabile izvrstno harmonikarko Nežo Torkar, ki se uspešno predstavlja na domačih in tujih odrih. Dekleta so raziskovala evropsko in ameriško popularno glasbo 20. stoletja in njune medsebojne vplive. Stoletje so zaznamovale novosti na vseh umetniških področjih. Pojav jazza v Ameriki je močno vplival na evropsko glasbo in ustvarjalce. Kot v Ameriki, so tudi v Evropi nastajale vokalne skupine.  

Na tem koncertu je Gallina spet enkrat več dokazala svoje poslanstvo, ki je spodbujanje nastanka novih skladb za ženski sestav. Vse skladbe so zazvenele prvič, tudi spremljava harmonike je redkost in posebnost. Nove priredbe skladb so prispevali Aldo Kumar in Marjan Peternel (slovenski šanson), Tine Bec (slovenska in hrvaška popevka, muzikal), Matej Kastelic (francoski šanson) in Federica Lo Pinto (Italija). V programu so pevke povezale berlinski Cabaret z ameriškim muzikalom West Side Story, popeljale so nas od francoskega šansona do nizozemskega Amsterdama ter nazaj na Mediteran. Interpretacije so domiselno nadgradile z igralskimi in koreografskimi vložki. 

Septembra je vokalna skupina Gallina sodelovala na mednarodnem festivalu Trame Sonore v Mantovi, posveča pa se snemanju nove zgoščenke Meditationes, s katero bo obeležila 10. obletnico delovanja.

Kakšno srečo smo imeli redki obiskovalci koncerta v živo (spremljati ga je bilo sicer mogoče tudi preko live streama), lahko ugibamo. To je bil eden zadnjih zborovskih/vokalnih dogodkov pred vnovičnim rezanjem tistega dela našega življenja, ki nam daje hrano za dušo. Nikakor ne morem razumeti, kako naj tovrstni dogodki prinašajo toliko nevarnosti, ko pa so ostale odprte razne športne aktivnosti profesionalcev. Mar kulturna društva ne potrebujemo prav tako konstantnega dela, vaje, nastopanja? Vaja – koncert = trening – tekma. Nihče me ne prepriča v nasprotno.