22.07.2020

Iz moje poslušalnice: Anja Pavlin

Glasbenica, producentka in založnica, Anja Pavlin, je imela težko nalogo saj imamo v Sloveniji veliko dobre glasbe, a na koncu je izbrala nekaj takih, ki jo prav posebej pogrejejo.

SIGIC

Anja Pavlin
Foto: Maj Valerij

Jakob Kobal - Fly Away, album Cloudless (2019)

Anja: Ko sem iskala album, ki mi ga je Jakob podaril enkrat v Kopru ga nisem našla v ovitku ampak seveda v glasbenem stolpu poleg albumov The mystery of the Bulgarian Voices feat. Lisa Gerrard in izštekanega Bordo koncerta. Oba tudi na rednem meniju.

Prvenec tega Idrijskega vesoljčka bi lahko poslušala ob vsaki priložnosti - če imam slab dan ali pa enega tistih izjemno dobrih. Najljubšo izberem težko, pa vendar –Fly away.

»Going for a swim in the sea I'm Gonna find myself a new seed … «


Dan D - Matica, drugi »črni« del albuma DNA (2015)

Anja: Mimo domačih DAN – D jev ne morem in tudi ne želim. Knjiga pohval in pritožb je izjemno, v notranjost poglobljeno potovanje. A danes sem izbrala skladbo iz njihovega prejšnjega albuma DNA D. Elektrika, ki ob poslušanju tega albuma steče po mojem telesu je boljša od vsakega poživila. Matica, ki je tretja iz drugega, »črnega« dela albuma DNA D pa je moja najljubša.

»Ti si kot dež v tej prekleti noči oprala ceste in rekla adijo. Nezaželjena, ker si upaš… nevarna, ko o tebi govorijo.«


Izak Košir: recenzija albuma DNA (Odzven)


Grad gori! - Jagoda, album Grad gori! (2017)

Anja: Brino Vogelnik sem spoznala po naključju – če naključja seveda obstajajo. Pobrali smo jo na prevozih.org ko sem se peljala na intervju na TV Maribor. Njen glas mi je bil takoj znan, a je nikakor nisem znala povezati s kakšnim meni poznanim obrazom. Z glasom pa ja, saj sem ugotovila, da ga je posodila Bibamici iz animirane risanke Bisergora, ki sem jo tako rada gledala v otroštvu. Prišle smo tudi do sodelovanja z Janezom Dovčem in z založbo Celinka, pri kateri sem pomagala pri festivalu Godibodi. Brini sem podarila album od Tretjega kanuja, ona pa mi je kasneje po pošti poslala album Grad gori, ki ga enostavno obožujem. Poleg Brine Vogelnik na vokalu, Barje Drnovšek na violini in violi, glavnino skupine sestavlja še Matija Solce, ki sem ga nekaj let prej spoznala na festivalu Etno Histeria v Gračišču (zdaj festival Floating Castle). Jaz tisto čarobnost življenja vidim ravno v teh naključno nenaključnih spoznanstvih.

Moja najljubša iz albuma je češka ljudska skladba Jagoda, ki jo Brina zapoje v obeh jezikih. »Jagoda rdeča, dober dan, v vodi zrcali se nov dan.«

Katarina Juvančič: recenzija albuma Grad gori! (Odzven)


El Kachon - Tam kjer raste blues, album Mi nismo (2020)

Anja: Ja, blues raste tudi v Novem mestu in Dolenjskih toplicah.  Pa še kako dobro uspeva. In ko skupine skoraj več ne izdajajo albumov na fizičnih nosilcih zvoka ga El Kachoni izdajo na vinilu. Kot pravijo v naslovni skladbi iz albuma: »Mi smo prvi in zadnji mi smo nekaj vmes mi smo na meji razuma, igramo se, igramo zares.

»In uf, kako igrajo…  Zelo, zelo jih priporočam v živo – ena na ena. Jaz temu rečem »El Kachon experience«. Morda vas nazaj grede povabijo v »Road trip kombi« in vam povejo še kakšno zanimivo anekdoto. Več pa ne povem.


Jaša Lorenčič: recenzija albuma Mi nismo (Odzven)


Počeni škafi - Ne bom te več dušil, album Stroj za sušenje solz (2018)

Anja: Ne bom te več dušil je skladba iz drugega albuma ljubljanske zasedbe po zvrsti med swingom in šansonom. Drugi album s slikovitim naslovom in tudi prekrasnih designom naslovnice – Stroj za sušenje solz so 2018 izdali pri založbi Celinka.

Marjeta Prudič, pevka skupine, me z vokalom prepriča kot izjemna pripovedovalka zgodb, tako rahločutno, nežno, a silno prepričljivo zapoje. Bend se pokaže tudi v ozadju te prisrčne ljubezenske video zgodbe. Ko počeni škafi potrkajo na vrata jim pač prisluhneš.

»Mogoče sem kdaj, res pohodil ti prste, ko plesala sva ljubezni ples. Če sem s tem te preplašil, oprosti ker sem živ. Ne bom te več dušil.«


Iz uredništva:

Anja Pavlin je samozaposlena v kulturi, pevka pri skupinah Tretji kanu in Indigo, producentka glasbenih vsebin in pisateljica glasbenih besedil. Soustanoviteljica produkcijske hiše in založbe Inja Music Records iz Novega mesta. Že tretje leto se udeležuje delavnic o glasbenem poslu na Sigicu.

Tretji kanu - Dežnik, album Plovemo (2019)


Najnovejši singl in videospot za skladbo Dežnik narobe iz albuma Plovemo je izšel minulo jesen. Videospot so zaradi nastale situacije snemali na daljavo v Beogradu, posebnost videospota pa je tudi ta, da ga bodo jeseni povezali z videospotom za skladbo Čuvaji rek, saj se zgodbi dopolnjujeta.

Anja: Dežnik narobe - za tiste lepe dni, ki bi jih najraje ujeli v narobe obrnjen dežnik in jih prihranili za kasneje. Pa tudi za tiste, ko nas boli in bi se skrili pod njegovo ogrodje. A ne ti in ne ti ne obstajajo brez teh in teh. Zato si dovolimo le biti.

»Obrnila sem dežnik narobe, da bi vanj lovila bisere z dreves, na poti brez poti, brez poti.«