06.10.2021

Iz moje poslušalnice: Boštjan Narat

Dan pred promocijskim koncertom novega albuma "Kužne pesmi" vodja skupine Katalena predstavlja svoj izbor.

SIGIC

Boštjan Narat
Foto: Ivian Kan Mujezinović

M.U.G. Trio - Memory studio session (2020)

Narat: V prvem letu epidemije sem uspel obiskati en koncert. Naj ponovim: v prvem letu epidemije sem uspel obiskati en koncert. Katastrofa! Me je pa ob tej katastrofalni statistiki ena stvar vendarle tolažila: ta en in edini koncert so bili Marko Brdnik, Gašper Peršl in Uroš Rakovec – M.U.G. Trio. Vse poznam že dolgo in vsi so v preteklosti v takšnih in drugačnih kombinacijah počeli super stvari. Da so združili moči in se sestavili v redno delujočo kompanijo, pa je za slovensko glasbeno sceno gotovo ena boljših novic zadnjega časa.

Alo!Stari - Vse bi dal (Pa kaj te s tao je?, 2021)

Narat: Ko sem jih pred slabim letom prvič slišal na radiu, sem doživel čisto pravi UAU! moment. Pa to v resnici sploh ni moja muzika. Navdušila me je energija, navdušil me je šus. Na polno, do daske, do konca in naprej. Sploh me ni motilo, da poslušam parafrazo četrt stoletja stare godbe, ki je bila že sredi devetdesetih odmev nečesa že slišanega in izumljenega. Ko bobnar odšteje v maniri Tommyja Ramona in ko grejo feršterkerji do enajstke, pač ni čas za inovacije. Če dela, dela. In fantje delajo. Pa všeč mi je, ko na osrednjeslovenskih radiih zaslišim govorico, ki ni osrednjeslovenska. Sploh če se pojavi v paketu brez oznak folk, etno, tradicionalno ali – bognedaj - domačijsko.

Črn škrat

Narat: Srebrna kanta letošnjega kantfesta. Na prvi pogled še eden izmed mnogih dečkov s kitaro, ki pa me je s svojim nastopom iskreno navdušil. Muzika, petje, interpretacija, pripoved, flow ... Ne, Črn škrat ni niti približno še en dečko s kitaro. Včasih spregovori z glasom starodavnega pripovedovalca zgodb, ki se ne boji epske dimezije. Trenutek zatem se umakne v intimo bluzovskega upovedovalca vsakodnevnih človeških stisk, ki pa kar naenkrat eksplodira v teatralni varietejski belkanto. In pod vsem tem brenkalska spremljava, ki z zanesljivostjo upočasnjenega vlaka vse te nepričakovanosti podpira in uokvirja. Ne, Črn škrat ni še en dečko s kitaro. Res me zanima, kam ga bo odpeljala prihodnost.

Robert Petan - Voda radosti (2021)

Narat: V čudnem času, ki kliče po takšni ali drugačni ubeseditvi ter uglasbitvi, in v politični situaciji, ki od vseh nas preprosto zahteva reakcijo, sem bil preteklo leto in pol malce razočaran. Saj ne, da bi bile moje glasbene kolegice in kolegi popolnoma tiho. Priznam pa, da sem pričakoval, da bomo glasnejši. Da bomo povedali več in da bomo ob vsem, kar se nam dogaja, bolj ustvarjalni, pogumni, zanimivi ter duhoviti. Robert Petan se je tu izkazal kot izjema. In njegova Voda radosti je bila ob zadnjem referendumu neizmerno osvežujoča.

Čao Portorož - Ljubavnik (Pop, 2020)

Narat: Tu gre pa za tradicijo. Vedno, ko me vprašajo, koga bi izpostavil na slovenski glasbeni sceni, omenim njih. Ker sem pač fen. Spodobi se in pravično je, da jih omenim tudi tu.

Iz uredništva:
Boštjan Narat je javnosti najbolj poznan kot glasbenik, tj. iniciator in vodja skupine Katalena ter kantavtor. Sicer pa je, filozof po izobrazbi, še gledališčnik, voditelj pogovornih oddaj na televiziji, pisec esejev ter kolumen in še marsikaj ...

Katalena - Ah, le kaj ti povem (Kužne pesmi, 2021)

Uredništvo: Aktualni singel iz Kataleninega novega albuma Kužne pesmi.

Narat - Pusti kamne na tleh (2021)

Uredništvo: V zadnjih letih se je Narat dodobra uveljavil tudi kot kantavtor. Na festivalu KantFest je prejel tudi nagrado zlata kanta.

Čreda - Kdor ne dela, naj ne je (2020)

Uredništvo: V tem napetem času se je Boštjan tudi družbenopolitično angažiral in s skupini podobno mislečih glasbenikov iz skupin Demolition Group, Koala Voice, Hamo & Tribute 2 Love, Same babe, Natriletni kolobarjenje s praho, Katalena in tako dalje v svet lansiral protestni komad Kdor ne dela, naj ne je.