04.06.2020

Iz moje poslušalnice: Dejan Krajnc

Dejan Krajnc je klarinetist, pevec, radijski in televizijski voditelj in letošnji ambasador Tedna ljubiteljske kulture.

SIGIC

Dejan Krajnc
Foto: Rok Deželak in Blaž Sluga

Z veseljem sem se odzval povabilu SIGIC-a, ker preprosto obožujem slovensko glasbo in jo sam tudi izvajam na več kot 100 koncertih letno. Kot akademski glasbenik sem "firbčen" prav na vseh področjih, žanrih in jezikih glasbe. Zame je največje doživetje, ko objavijo nove termine koncertov, takrat zapravim vse prihranke in že sem vsak teden na drugem koncertu, v drugi državi. Svetovno gledano mi je najbolj všeč Justin Bieber, na evropskem trgu preferiram Andreasa Gabaliera, pri nas pa stavim na Jana Plestenjaka. Večji del mojega repertoarja predstavlja slovenska glasba in prav je, da omenim nekaj meni ljubih skladb.

Joker Out: Gola (2019)

Dejan: Fantje so moje odkritje lanskega leta, predvsem njihov frontman Bojan Cvjetićanin, ki svoj X faktor in višek samozavesti trosi svojim fenom, ki jih je iz dneva v dan več. Njegov znošen puli, roke v žepu in previsoko nastavljen mikrofon prav kličejo po nečem, kar me glasbeno privlači, ko pa me zadane s svojo avtorsko glasbo in teksti ter nič kaj posebno barvo glasu, ki mi ravno zaradi tega ne da miru, pa s svojimi fanti zadene moje srce. Komaj čakam debitansko zgoščenko in turnejo po vseh slovenskih krajih!

Jan Plestenjak: Ko zorijo jabolka (Osebno, 2011)

Dejan: Na kratko... Jan je NAJVEČJI, Jan je KRALJ. Dejstvo, da je nova zgoščenka posneta že leto dni pred izidom, nam da vedeti, da z njim ni šale, ker preprosto ve kaj dela. Sedaj že malo starejši maček je edinstven in ve, kako streči na področju glasbe, poezije, kulinarike, slikarstva, arhitekture, somelierstva, žensk, avtomobilov in še bi lahko našteval. Zame Jan ni samo glasbenik, ampak človek v polnem pomenu besede, hkrati pa največji slovenski artist ter najbolj popularen Slovenec, vse to z razlogom. Zakaj? Poslušajte njegovo glasbo, vsi odgovori se skrivajo v njej!

Žan Serčič: Zlomljena (To sem jaz, 2020)

Dejan: Žanu bi najprej rad čestital, ker je posnel najboljši pop album med mladimi artisti… in to najboljši vseh časov. Spominja me na malega Jana Plestenjaka, najbrž mi je tudi zato tako pri srcu. Všeč mi je, ker fant obvlada vse, od kitare do mišic, zaradi katerih je poslušalkam še toliko bolj blizu. Roko na srce, kdo od nas, ki smo na odru, pa ne bi želel “sikspekov”? Žan je trenutno vodilni mlad umetnik, ki bi ga lahko poslušal celo noč, ker piše in poje o stvareh, ki se dogajajo tudi meni, saj sva vrstnika. Dokler bo ustvarjal, bom jaz kupoval njegovo glasbo!

Dagi: Kdo te meni je poslal (2019)

Dejan: Lahko bi rekel, da je Anže Langus Petrović – Dagi moj dober prijatelj, oz. še nekaj več. Ne kličeva se vsak dan, včasih se ne vidiva tudi po mesec dni ali več, ampak vedno, ko sva skupaj se zgodi nekaj, kar se mi pri drugih ne zgodi nikoli. Mogoče je on moj alter ego, jaz sem tisto, kar ni on in on je tisto, kar nisem jaz, rezultat pa je sreča, zadovoljstvo, spoštovanje in prava mera zabave. Zelo rad ga poslušam, ker svojo glasbo ustvarja na podlagi uspehov in razočaranj, ne pa zaradi denarja, kot veliko naših »hit-mejkerjev«. Verjamem, da bova kdaj glasbeno sodelovala!

Magnifico: Pegica (2019)

Dejan: Poleg »Velikega« Plestenjaka pa je prav, da omenim tudi balkanskega Charlatana, Roberta Pešuta – Magnifica. On pa je čisto nasprotje vsega, kar obstaja. Po domače ga »boli *urac« in ravno zaradi tega mi je preprosto všeč. Že nekaj let tradicionalno hodim na njegov Božični koncert v Stožice, kjer me vedno znova osreči, nasmeje in na nek svoj zanimiv način tudi razneži. Hvala Božiček, da me dan prej vedno čaka vstopnica za ta spektakel. Da je dober človek veli dejstvo, da že vrsto let skrbi za svojo ženo in tekstopisko Barbaro, ki je za multiplo sklerozo zbolela že pred 20 leti. Skupaj sta glasbeni tandem, ki vedno znova preseneti - ko že mislim, da ni nič več mogoče, spet od nekod udarita in nam podarita svežino, ki je še nismo slišali. Se poslušamo najkasneje decembra, verjamem pa, da že dosti prej!

Iz uredništva:
Dejana Krajnca poznamo kot člana glasbene skupine Poskočni, katerega glavo je krasila visoka irokeza (ostrigel jo je v dobrodelne namene, za  obdaritev socialno ogroženih družin ob božičnih praznikih). Energičen in vedno nasmejan skrbi za dobro vzdušje, kot godbenik v rodnem Laškem skrbi tudi za mlade, ki jih glasba veseli. Zato je bil letos tudi povabljen, da prevzame vlogo Ambasadorja Tedna ljubiteljske kulture. Poskočni so ostali poskočni tudi v času karantene in z gosti posneli videospot na daljavo. Pridružili so se jim Nuša Derenda, Manca Špik, Ylenija Zobec Mihelič ter Alfi Nipič, Marko Vozelj in Samo Kališnik.