30.04.2020

Iz moje poslušalnice: Dirty Skunks

Matej Ahlin in Črt Batagelj iz Dirty Skunks, ki sta pred kratkim praznovala 18 let organiziranja koncertov, sta izvrstna poznavalca domače metalske scene.

SIGIC

Iz moje poslušalnice: Dirty Skunks
Foto: Matej Ahlin

Jegulja - Self Destructive Satan / SDS (Exit Sandman, 2020, samozaložba)

Matej: Dober mesec je od izida drugega albuma vedno aktualnih domačih prog groove stoner prvakov Jegulja, s še bolj aktualnim komadom, zelo primernim glede na shizofrenijo v kateri se nahajamo v zadnjih tednih. Takoj na bandcamp v nabavo digitalnega Jegulja albuma. Podpri lokalno sceno v teh negotovih časih.

Robert Šercer: recenzija albuma Exit Sandman (Odzven)

Igor Bašin: pogovor s triom Jegulja (Odzven)


Within Destruction - Malevolent (Malevolent single, Interstreet Recordings on behalf of Ultra Heavy Records, 2020)

Matej: Kot obljubljeno so Within Destruction lansirali še drugi od treh komadov, ki se bodo nahajali na prihajajočem, njihovem že četrtem albumu. Luka in Rok sta svoje vrste dopolnila s kitarskim dvojcem, Franceskom (It) in Howardom (Usa). Njihov Slaming Deathcore začinjen s Trap elementi brezkompromisno ruši vse metalske stereotipe. Komad in video sta zopet dosegla naslednjo stopnjo v tem ekstremnem težko metalskem žanru. Within Destruction so imeli v zadnjih treh letih tri turneje po severni Ameriki, dve turneji v Južni Koreji, dve Japonski turneji, obiskali so Kitajsko, Rusijo in obdelali Evropo po dolgem in počez z minimalno petimi turnejami. Na svetovnem trgu so trenutno eden najhitreje rastočih bendov v dotični sceni. V pričakovanju novega albuma.

Robert Šercer: pogovor s skupino Within Destruction (Odzven)


Neuromancer - Hyperdrive (Hyperdrive single, 2018, samozaložba) 

Matej: Synthwave dvojec iz Kranja nas popelje v retro soundtrack osemdesetih. Studijski projekt, ki je prerasel v "live act", ima za seboj tri nastope v živo. Zadnji je bil 6. marca v veliki dvorani skoraj polnega Orto bara. Prepletanje dvojnih klaviatur z vložki električne kitare na melodični podlagi ravno prav temačne synthwave cyber post epopeje. Svežina na lokalni sceni in obvezna glasbena podlaga za dneve in noči v samoizolaciji.


SkyEye - Digital God (Digital God, 2018, samozaložba)

Črt: V Sloveniji je bilo kar nekaj perspektivnih heavy metal bandov, kar smo lahko nedavno videli v dokumentarcu Težki časi, ki se je predvajal celo na nacionalni televiziji. SkyEye so nekako novi up domače heavy metal scene, po Metalsteel. Dobro uigrana ekipa, ki zna z vsakim koncertom prikazati več. Video je bil narejen v Kino Šiški, ko smo jih imeli za predskupino Iron Maidens.

Robert Šercer: recenzija albuma Digital God (Odzven)


Srd - Soči (Smrti sel, 2017, On-Parole založba)

Črt: Sama ideja zmešati black metal, slovenščino in Simona Gregorčiča je genialna. In to je skupini Srd uspelo z odliko. Black metal je pri nas prisoten že od nekdaj, a le malo zasedbam je uspel preboj čez mejo. Zasedbi Srd je to uspelo, po njihovem prvem albumu Smrti Sel, so se odpravili na daljšo evropsko turnejo s švedskimi Shining.

Robert Šercer: recenzija albuma Smrti sel (odzven)


Iz uredništva:

Matej Ahlin
in Črt Batagelj sta samozaposlena v kulturi - producenta. V sklopu Kulturnega društva Veseli dihurčki organizirata približno 60 alternativnih koncertov letno (metal, punk, hardcore). Pred kratkim sta praznovala 18 let organiziranja koncertov, v tem času sta organizirala preko 800 koncertov. Sta tudi programski vodji drugega, Boško Bursać odra na festivalu Metaldays in festivala Winter Days of Metal, pomagata tudi na Ment festivalu kot odrski vodji.