21.09.2020

Iz moje poslušalnice: Drago Ivanuša

Drago Ivanuša je skladatelj filmske in gledališke glasbe, pianist in harmonikar. Je eden najbolj dejavnih slovenskih skladateljev.

SIGIC

Drago Ivanuša
Foto: Žiga Koritnik

Tomaž Grom – La passion de Jeanne d’Arc

Drago: Glasba nastala v sklopu projekta Kinoteke – Kino uho, pod kuratorstvom Mihe Zadnikarja leta 1996. Pred kratkim je Tomaž Grom na festivalu Bučno ponovil skrajšano verzijo. Glasba ima še danes veliko težo in simbolni pomen v kontekstu časa, v katerem živimo pa dobiva nove dimenzije. Neprecenljivo!

Luka Zagoričnik: pogovor s Tomažem Gromom (Odzven)


Nikson -  ill the bitch ass song

Drago: Nikson se igra, naj ta igra traja….

Špela Cvetko: recenzija albuma LFO-UFO (Odzven)


WNDE – WABLO WNDESCOBAR

Drago: Ljubljanski trap trash… Kako utripa ulica? Nekaj radikalnosti, nekaj fejka, odsev časa. Duhovito in glasbeno bogato in domiselno. Odkritje!


Anja Golob – Da ne bo več prišla

Drago: Studijski digitalni album pesnice Anje Golob, ki je posnet in govorjen kot glasba. Njena poezija ima v svojem zvenu vse mogoče glasbene elemente, od ritma do barvnega niansiranja. Poezija pridobi novo dimenzijo, se posluša, zveni, odzvanja. Tako uide papirju in ko postane zvok se lahko končno prosto širi po vesolju.


Žiga Golob – Spaces II

Drago: Minimalistični solo album kontrabasista Žige Goloba. Samotno potovanje po mirnih pokrajinah, tu in tam vzvalovanih, skoraj plesnih drncih, vse to mehko, do konca subtilno. Pri Spaces II čas poteka drugače, le potopiti se je potrebno. Pogosto poslušam na sprehodih in se naslajam v prehajanjih časa, neverjetnih kontrastih, ki jih ta muzika povzroča v kombinaciji z realnostjo. Zelo posebno!


Iz uredništva:

Drago Ivanuša je skladatelj in pianist, harmonike trenutno zaradi težav s hrbtenico ne igra. Od leta 1991 je napisal glasbo za 130 gledaliških in plesnih predstav, 23 filmov, igral v kar nekaj bendih, ustvaril kar nekaj lastnih avtorskih projektov in to namerava početi še naprej. V njegovem avtorskem opusu so skladbe za godalni kvartet, klavir, harmoniko, trobento, marimbo, klarinet, oboo, francoski rog, različne glasove, pevski zbor in simfonični orkester. Kot pianist in harmonikar je sodeloval z različnimi skupinami in glasbeniki v Sloveniji in tujini (Muskafiber, Štefbet Rifi, Bast, Bossa de Novo, Brina). Izdal je nekaj samostojnih albumov (zadnja leta njegova dela izdaja slovenska založba Muskafiber), pojavlja pa se tudi na posnetkih skupin s katerimi je redno sodeloval ter na nekaj deset ploščah drugih avtorjev. Nastopil je na nekaterih pomembnejših svetovnih glasbenih festivalih, za glasbo za gledališče in film pa prejel tudi več nagrad. Trenutno koncertira s solo pianističnim projektom La Bête Humaine in z Anjo Golob ter njeno poezijo (Globini neba lahko prisluhnete v četrtek, 24. septembra v Vodnikovi domačiji).

Drago Ivanuša - In-sen-sa-tez (Jobim)

Drago: Skladba je bila posneta pozimi 2015, na mojo priredbo klasike Insensatez, ki je nastala nekje v 90’.

Miroslav Akrapović: pogovor z Dragom Ivanušo (Odzven)