01.12.2021

Iz moje poslušalnice: Andrej Kobal

Andrej Kobal deluje na številnih področjih glasbenega ustvarjanja, kot so avtorske kompozicije, oblikovanje zvoka in kompozicije za filmsko glasbo ter gledališče, oblikovanje zvočnih inštalacij ter oblikovanje po meri narejenih elektronskih virtualnih inštrumentov.

SIGIC

Andrej Kobal
Foto: Matej Vidmar

Carmina Slovenica - Toksični psalmi - ultimativna kolektivna izkušnja (2015)

Andrej: Delo Karmine Šilec mi je že od nekdaj zelo zanimivo, saj vključuje številne umetniške discipline in jih združuje v povsem samosvoje vokalno gledališče - Choregie. Karmina stalno raziskuje nove možnosti v glasbenem ustvarjanju. Zelo me je razveselilo, ko me je pred leti povabila k sodelovanju. Karmina je bila tudi ena izmed prvih, ki je vključila moj program GranuRise v svoj delovni proces in z njim naredila zelo zanimive zvočne transformacije. Toxic Psalms sem izbral, ker res lepo predstavi interdisciplinarno delo Karmine Šilec.

Urša Šivic: recenzija albuma Toksični psalmi - ultimativna kolektivna izkušnja (Odzven)

Tadej Droljc - Synspecies (2017)


Andrej: Sam se veliko ukvarjam z ustvarjanjem glasbenih rešitev v programskem okolju Max MSP. Zanimivo je, da sem delo Tadeja Droljca spoznal preko Max MSP foruma in njegove disertacije o spektralni sintezi. V zadnjem času veliko spremljam tudi njegove avdio vizualne projekte, ki so res nekaj izjemnega. Neverjetno je, kako Tadej v virtualne okolju ustvarja tako ''organske" vizualne strukture, ki reagirajo na zvočne podlage. Sam se v avdio domeni veliko ukvarjam z granularno sintezo in zato me tudi fascinira, kako Tadej vključuje granularno sintezo v vizualne stvaritve. 

Samo Kutin - prepared hurdy gurdy and acoustic resonators (2020)

Andrej: V glasbi se mi zdi pomembno da nekako rezonira z okoljem v katerem je ustvarjena. Mislim, da je Samu v tem komadu uspelo zajeti nek zvok okolice. Zvok je lahko kamen, je lahko les, je lahko kričanje, ki daje nek občutek njegovega izvora. To je zvok Čadrga in zvok Lesnega Brda in obenem je on sam. Drugače rečeno, totalno ne uvožen etno oziroma etno glasba v pravem pomenu besede. 

Žiga Jenko: pogovor s Samom Kutinom (Odzven)


Uroš Rojko - Ritualities (1996)

Andrej: Sam sem velik ljubitelj akuzmatične glasbe, ki jo v Sloveniji le redko zasledimo. Za to kompozicijo Uroša Rojka sem se odločil, ker se mogoče še najbolj približa akuzmatični ideji in ker je napisana za "Tape". Prvič sem delo Uroša Rojka spoznal v zelo zanimivem pregledu Slovenske glasbe z naslovom Musica noster amor. Spoštujem delo Uroša Rojka, ker vedno prinaša zanimive pristope tako k instrumentalni kot v tem primeru elektro-akustični glasbi.

Razmišljanja v in o času, kakršnega si nismo zamišljali (Odzven)


Zlatko Kaučič & Tomaž Grom - The Ear Is The Shadow Of The Eye (2019)

Andrej: Nujno je, da obstajajo stvari, ki niso vnaprej narejene, ki niso točno začrtane in niso predvidljive. Živimo v svetu, kjer je vse preveč določeno, usmerjeno in omejeno, zato se mi zdi prav, da obstaja glasba, ki se od tega oddaljuje. To je seveda prosta improvizirana glasba, ki jo v slovenskem prostoru in onkraj njega predstavljata ta dva improvizatorja. Pri njiju mi je všeč, da stalno raziskujeta nove izrazne možnosti in ne prisegata na utečene vzorce. Skrakta The Ear Is The Shadow Of The Eye. In seveda velja omeniti, da sta oba s svojimi ustanovami in projekti, kot so Zavod Sploh, Neposlušno, Kombo, Brda Contemporary Music Festival… ključna za razvoj slovenske improvizacije.


Iz uredništva:

Skladatelj in oblikovalec zvoka Andrej Kobal, ki se z glasbo ukvarja več kot 17 let, uporablja glasbeno programsko okolje Max MSP, s katerim izdeluje lastne virtualne inštrumente ter tako oblikuje unikatne zvočne stvaritve. V programskem okolju Max MSP je ustvaril tudi virtualni inštrument za granularno sintezo zvoka »GranuRise«, ki je dobil velik mednarodni odziv. Andrej se je v začetku letošnjega leta s svojim izumom uvrstil med deset finalistov prestižnega izbora MIDI Innovation Awards 2020.

Andrej Kobal - Pre | Prosto (2021), komad, ki je v celoti bil narejen z GranuRisom