07.01.2021

Iz moje poslušalnice: Eva Hribernik

Eva Hribernik je operna režiserka, ki deluje tako v Sloveniji kot mednarodnem prostoru. Poleg režije je aktivna tudi kot glasbena terapevtka in izvajalka glasbeno-gledaliških delavnic ter drugih dogodkov, povezanih z zvokom.

SIGIC

Iz moje poslušalnice: Eva Hribernik
Foto: Darja Štravs Tisu

Eva: Zelo sem počaščena in hvaležna, da sem v preteklih letih lahko režirala kar nekaj oper in glasbeno-gledaliških del slovenskih skladateljev. V Sloveniji se vsako leto “rodi” lepo število izvirnih opernih in glasbeno-gledaliških del in mislim, da smo lahko na to upravičeno ponosni vsi, tako ustvarjalci, kot tudi gledalci. Vsaka od preteklih uprizoritev ima v mojem srcu posebno mesto, na vsako me veže spomin na nepozabne (so)ustvarjalne trenutke in čarobno moč opernega in glasbenega gledališča. Ker je izbor iz zgoraj napisanega razloga nemogoč, z vami delim mojih zadnjih pet opernih ali glasbeno-gledaliških uprizoritev slovenskih skladateljev.

Tomaž Svete - Ada

Eva: Komorno opero “Ada” je napisal slovenski skladatelj Tomaž Svete. Premierno uprizoritev je opera v produkciji Slovenskega komornega glasbenega gledališča doživela 24.10.2017 na komornem odru SNG Opera in balet Ljubljana.

Aleš Makovac – Deseti brat

Eva: Romantično opero “Deseti brat” je napisal slovenski skladatelj Aleš Makovac. Premierna uprizoritev opere, v produkciji Zavoda Friderika I. Baraga in Zavoda Novo Mesto, je bila 22.11.2017 v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu.

Dušan Bavdek – Gospod in hruške

Eva: Operno-baletno pravljico po slovenski ljudski pesmi “Gospod in Hruške” je napisal slovenski skladatelj Dušan Bavdek. Opera je bila premierno uprizorjena 8.9.2018 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani v koprodukciji Slovenskega komornega glasbenega gledališča in Cankarjevega doma Ljubljana.

Gregor Zagorc – Ambrož in Katarina

Eva: Prvo tamburaško opero na svetu “Ambrož in Katarina” je napisal slovenski skladatelj Gregor Zagorc. Premierno uprizoritev je opera doživela 29.12.2019 v Kulturnem centru Semič.

Anton J. Kropivšek – Afriški živalski raj

Eva: Glasbeno igro za otroke “Afriški živalski raj” je napisal slovenski skladatelj Anton J. Kropivšek. Predstava je premiero doživela 31.1.2020 v Štihovi dvorani Cankarjevega doma Ljubljana v koprodukciji Glasbene matice Ljubljana, Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana in Cankarjevega doma Ljubljana.

Iz uredništva:

Eva Hribernik je po končanem študiju dramaturgije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani, diplomirala iz operne režije na Accademia per L’Opera Italiana v Veroni. Ljubezen do opere in glasbenega gledališča je v njej zbudila veliko zanimanje za vzporedni študij glasbe in zvoka. V iskanju odgovora na vprašanje zakaj imata glasba in zvok tako močan vpliv na človeka, se je podala na študij glasbene terapije na Konservatoriju za glasbo v Veroni in študij indijske glasbe na Konservatoriju za glasbo v Vicenzi. V Italiji je uspešno zaključila tudi izobraževanje “Zvočno harmonična masaža” pod vodstvom Alberta Rabensteina in Mojstrski tečaj za Gong s Christofom Bernhardom. Pridobljena znanja in izkušnje s področja glasbe in zvoka vnaša v svoje operne in glasbeno-gledališke projekte. V oktobru 2019 je za delo na kulturnem in umetniškem področju prejela mednarodno nagrado “Premio Internazionale Universum Donna 2019”, ki jo je podelila strokovna in mednarodna žirija Universum Academy Switzerland – International University of Peace, septembra 2020 pa ji je mednarodna organizacija Universum Academy Switzerland za delo na kulturnem in umetniškem področju podelila naziv “Ambasadorka Republike Slovenije”.