11.02.2021

Iz moje poslušalnice: Nenad Firšt

Današnji izbor vam je pripravil skladatelj, dirigent, violinist in aktualni predsednik DSS - Društva slovenskih skladateljev.

SIGIC

Nenad Firšt
Foto: Uroš Mijošek

Ivo Petrić - Sonata za violino solo (1976)

Nenad: Ivo Petrić, samosvoj ustvarjalec in premišljevalec, je še vedno eden mojih največjih vzornikov. Prijateljevala sva dolga leta, najina srečanja pa hranim v dragocenem spominu. Petrić je kot mlad komponist vstopal v svet modernizma in v tem okolju oblikoval značilno glasbeno govorico, ki jo karakterizirajo premišljene strukture, sugestivna melodika, sveže tonsko barvanje in prepričljiva dramaturgija. Ena od izstopajočih skladb v njegovem obsežnem opusu je Sonata za violino solo iz leta 1976. Tokrat v odlični izvedbi Nadežde Tokareve.

Peter Šavli - Attractio za kvartet flavt (iz CD-ja Matej Zupan: Le-Team (Glasba za flavto slovenskih skladateljev), 2007)

Nenad: Komorna skladba odličnega skladatelja in dragega prijatelja me ob vsakem poslušanju navdušuje s svojimi briljantnimi, muzikalno izpeljanimi domislicami ter hitrimi a prepričljivimi menjavami razpoloženj. Avtor je skladbo označil tudi kot »razvedrilni homage velikim skladateljem«, drugi stavek, ki ga ponujam v poslušanje pa je pospremil z besedami: »… Chopin vročično hitro hodi po meliščih Julijskih Alp in se nenadoma iz oči v oči sreča s samim Schönbergom. Srepo si zreta naravnost v oči in nič ne rečeta. Veliki Chopin se nato še bolj noro zapodi po gorskih stezah.« V celotni skladbi, izdani na CD plošči Le-Team (Glasba za flavto slovenskih skladateljev) lahko »prisluhnete« tudi okajenemu Schumannu na počitnicah v Južni Ameriki ter srečanju Bernsteina in Joplina na zelenjavni tržnici na jugu ZDA. Glasba seveda ni programska, gre le za hudomušne Petrove komentarje. Izvajalci pa so Ana Kavčič Pucihar, Matej Grahek, Marko Zupan in Matej Zupan.

Tomaž Svete - Junak našega časa (opera, 2015)

Nenad: Glasbeni jezik, ki ga suvereno obvlada in se v njem izraža Tomaž Svete mi je blizu, še zlasti pa občudujem njegov operni opus. Prepričljivi karakterji, dobra dramaturška zasnova in vznemirljivo vzdušje so odlike opere Junak našega časa, za katero je, po literarni predlogi poljskega dramatika Tadeusza Różewicza, prispeval tudi libreto. Ob tem se poklanjam poslanstvu Slovenskega komornega glasbenega gledališča, ki redno uprizarja dela slovenskih avtorjev. Spomnimo se le v zadnjem času produkcijsko in umetniško odlično pripravljenih glasbeno-scenskih del Dušana Bavdka, Pavla Mihelčiča in Petre Strahovnik.  

Luka Juhart - Koncert za akordeon in elektroniko z novo slovensko glasbo (2020)

Nenad: Luka Juhart je izstopajoč umetnik današnjega časa, akordeonist, skladatelj, pedagog, neumorni promotor nove glasbe, dragocen kolega in prijatelj odprtega duha in širokih obzorij. Težko bi se odločil le za eno njegovih skladb ali izvedb, zato v poslušanje ponujam kar cel njegov koncert, izveden ob koncu nadvse čudnega leta 2020. 4. decembra je v studiu 13 Radia Slovenija v koprodukciji programa Ars, Koncertnega ateljeja DSS in Zavoda Sploh izvedel skladbo Nevilla Halla in novitete Tilna Lebarja, Mateja Bonina, Nenada Firšta ter delo, ki ga je razvil v soavtorstvu z Mauriciem Valdésom San Emeteriem.

Arsen Dedić (Jure Robežnik / Elza Budau) - Pegasto dekle (1972)

Nenad: Festival Slovenska popevka je v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja postavil visoke, še danes težko dosegljive standarde kakovostne zabavne glasbe. Bojan Adamič, Jože Privšek, Mojmir Sepe, Jure Robežnik, Ati Soss, Janez Gregorc in nekateri drugi skladatelji so v tesnem sodelovanju z nadarjenimi avtorji besedil ustvarili številne inventivne, občutene in brezčasne skladbe. Vsaj 30 naslovov iz tega obdobja bi lahko iz srca predlagal v poslušanje, tokrat pa naj bo to Pegasto dekle Jureta Robežnika in Elze Budau v interpretaciji Arsena Dedića iz leta 1972.  

Iz uredništva:
Nenad Firšt je je na Akademiji za glasbo v Ljubljani študiral kompozicijo v razredu prof. Daneta Škerla in violino v razredu prof. Roka Klopčiča ter se izpopolnjeval v Franciji in na Madžarskem. Opravlja delo generalnega sekretarja Glasbene mladine Slovenije, predseduje Društvu slovenskih skladateljev - DSS, od leta 1988 pa je umetniški vodja in dirigent Celjskega godalnega orkestra. Muziciral je tudi v etno glasbeni zasedbi Kurja koža, s katero je izdal dva albuma. Ustvarja orkestralno, baletno, komorno in solistično glasbo. Med mnogimi nagradami je prejel Nagrado Prešernovega sklada, Zlato Gallusovo značko JSKD in Kozinovo nagrado Društva slovenskih skladateljev za zaokroženi godalni opus.

Kurja koža - Prepoljska (Kurja koža, 1994)