29.06.2020

Iz moje poslušalnice: Gregor Podlogar

Pesnik, prevajalec, DJ in poznavalec glasbe, Gregor Podlogar je pripravil izbor petih slovenskih komadov.

SIGIC

Iz moje poslušalnice: Gregor Podlogar
Foto: osebni arhiv

Gregor: Vsi izbrani komadi so nastali v zadnjih petih letih, s tem da je v enem primeru izvedba skladbe iz tega obdobja. Vsi komadi so povezani z mojo izkušnjo vračanja v Ljubljano in izkušnjo bivanja na Dunaju, kjer sem preživel zadnjih pet let. Prve dva komada predstavljata dunajski del zgodbe, ostali trije pa predstavljajo vračanja v Ljubljano: so tisto, kar je vznemirljivega v glasbi v najbolj različnih legah. Nekaj glasbenic in glasbenikov se je na tem mestu že pojavilo, a ni šlo drugače, spodaj navedena glasba me je v zadnjih letih spremljala tako po mestu kot na poti med mestoma.


Rdeča raketa & Natascha Gangl - Mi Corazón

Gregor: Na Dunaju so vrane. Črne vrane. Pojejo vso glasbo. In se potem navdušeno vozijo skozi godbe z Rdečo raketo, ki jo upravlja Maja Osojnik: literatura dobi glasbeno obliko in glasbena oblika literaturo.

Katarina Juvančič: pogovor z Majo Osojnik (Odzven)


Vinko Globokar & Luka Juhart - Dialog über Luft

Gregor: Strah je odveč. Juhart ve. Nikoli ni previsoko. Nikoli ni premrzlo. Vedno prideš na vrh. Če veš, da si vrh. Šele tam piha sveže. Šele tam je zrak. Juhart plus Globokar pomeni: kdor je dolgočasen, naj raje ostane doma.

Marina B. Žlender: pogovor z Lukom Juhartom (Odzven)


Oholo! - Mnogobolje

Gregor: Nekaj časa raste. Se prelomi. Spet sestavi. Raziskuje. Razsuje. Prostor izgubi prostor. Glasba glasbo. Se spet prelomi. Pa spet sestavi. V sestavi. Tisti jasni in glasni ohoho, no, mnogo bolje: Oholo!

Gregor Bauman: recenzija streaming koncerta zasedbe Oholo! (Odzven)


Širom - Maestro Kneading Screams of Joy

Gregor: In glasba pleše iz sveta in svet pleše iz glasbe. In spregovori polje in skače reka. Če sta nebo in zemlja skupaj v glasu, zvoku, tišini in starih zgodbah in se vsi naenkrat spogledajo, zašumi veličina.

Katarina Juvančič: pogovor s člani tria Širom (Odzven)


All Strings Detached Septet - Blueberry Woods

Gregor: Ko se ne naveliča same sebe in odpotuje, da bo mehka, lahka, svetla. Ko je sama zase, da bo za nas. Nenavajena. Vedno v legi znanih godb, a še vedno samosvoja. Predre in spregovori, ko gane.

Katarina Juvančič: pogovor s članicama dua All Strings Detached (Odzven)


Iz uredništva:

Gregor Podlogar, doštudiral filozofijo na ljubljanski Filozofski fakulteti, trenutno zunanji sodelavec Radia Slovenija, III. programa, programa ARS, objavil pet pesniških zbirk in eno v soavtorstvu, nekaj malega prevajal, nekaj malega tudi sukal plošče pod imenom Belo smetje, od leta 2015 živi in dela na Dunaju.