05.01.2022

Iz moje poslušalnice: Peter Dimnik

Danes poslušamo izbor glasbenika, producenta in oblikovalca zvoka, Petra Dimnika. Peter je tudi ustanovitelj post-rock projekta Shadow Universe in član metal zasedbe Avven.

SIGIC

Peter Dimnik
Foto: Marko Alpner

Silence - Electricity (Musical Accompaniment for the End of the World, 2012)

Peter: Zame verjetno najboljši vokalist v Sloveniji in glasba z globoko sporočilnostjo. Borisov glas deluje kot z drugega planeta.

Laibach – Eurovision (Spectre Deluxe, 2014)

Peter: Laibach me navdušujejo s svojo originalnostjo, vrhunsko avdio-vizualno podobo, sporočilnostjo in glasbo, ki ne podlega smernicam mainstreama.
Miroslav Akrapović: Kameradske prerokbe (Odzven)

Širom - Sleight of Hand with a Melting Key (Svet, ki speče konju cvet, 2019)

Peter: Že nasploh mi je pri glasbi všeč eksperimentiranje in ustvarjanje unikatne atmosfere, Širom pa to v celoti povzamejo. Zvočne teksture, DIY inštrumenti, izvenzemeljska atmosfera.
Luka Zagoričnik: Premene in prehajanja (Odzven)

Noctiferia - Su Maha Ghora (Pax, 2014)

Peter: Vodilna sila domačega metala, Noctiferia mi je od nekdaj bila všeč zaradi svojega masivnega in širokega zvoka, pridiha etno elementov in celotnostne podobe. Vesel sem, da lahko z njimi sodelujem tako v živo, kot tudi v studiu.
Gašper Prus: V tornadu simfoničnega miru (Odzven)


Slovenska Gruda - Grajski vrtnar (Pesmi, 1983)

Peter: Pri celem albumu mi je všeč staro ljudsko vzdušje, zajeto v zanimivih, razgibanih aranžmajih z odlično izvedbo.

Iz uredništva:

Kot producent in oblikovalec zvoka, je imel Peter Dimnik v zadnjih nekaj letih priložnost sodelovati s kar nekaj žanrsko različnimi izvajalci s področja ekstremnega metala, moderne klasike do akustične ljudske glasbe in elektronike (Noctiferia, Noreia, X.U.L, tetameta, Dekadent, …). Nerad se zanaša na meje posamezne zvrsti, saj se raje posveča odkrivanju novih zvokov in sporočilnosti glasbe.

Shadow Universe je projekt avtorske glasbe, s katero ustvarja svet, v katerega lahko pobegne pred realnostjo oz. se z njo sooča preko glasbe. Že na začetku projekta se mu je pridružil bobnar in perkusionist Žan Šebrek in do danes sta posnela 3 studijske albume. Tretji album “Subtle Realms, Subtle Worlds” bo izšel marca 2022 pri britanski založbi Monotreme Records, kateri sta se pred kratkim pridružila. Napoveduje ga skladba Organism.