22.09.2021

Iz moje poslušalnice: Gašper Selko

Gašper Selko je trobentač in skladatelj mlajše generacije, ki pod imenom X.U.L ustvarja avtorsko glasbo, kjer združuje moderno klasiko, minimalizem in elektroniko ter raziskuje nove načine interakcije med glasbo in poslušalci.

SIGIC

Gašper Selko
Foto: Klara Janežič

Noctiferia - Demoncracy (Death Culture, 2010)

Gašper: 12 letni Gašper bi se verjetno tresel od strahu, če bi mu povedali, da bo nekega dne stal na odru skupaj s temi fanti. Noctiferia, ki je že od samega začetka premikala meje na domači metal sceni, po vseh letih še vedno dokazujejo, da sodijo v sam vrh ekstremne glasbe pri nas. Na njih me ne vežejo samo spomini na Videospotnice, norenja na koncertih, temveč tudi skupno muziciranja v okviru projekta Transnatura ter izjemno (glasbeno) prijateljstvo.


Gregor Bauman: pogovor s člani skupine Noctiferia (Odzven)


Tomaž Hostnik - Ti mulc (2020)

Gašper: Vlak Kamnik - Ljubljana. Tomaž se mi je nekajkrat pridružil na poti k pouku na Srednjo glasbeno šolo v Ljubljani. Že takrat je bil samosvoj, drugačen. Razvpiti suški trubadur, kot mu pravijo, ni le izvrsten pianist in tekstopisec. Je pravi umetnik, v katerem se nenehno bojujeta sili genialnosti in norosti. Tomaž, ostani nor!


Igor Leonardi (Sangeeta, 2006)

Gašper: Mladostna energija, ki jo Igor nedvomno izžareva je zelo nalezljiva. Če sem si včasih krajšal čas ob gledanju oddaje Muzikajeto, pa si danes lahko štejem v čast, da lahko z njim delim glasbene odre. Igor je ''muzičar'' v pravem pomenu besede, njegova glasba pa je kot njegov karakter. Včasih nepredvidljiva, otožna, ostra, direktna in drzna.


Laibach - Krvava gruda - plodna zemlja (Nova Akropola, 1986)

Gašper: Že štiri desetletja burijo duhove in premikajo meje. S sabo nosijo zvok revirja, pomešanega z militantnimi izbruhi. Njihova umetniška integriteta in ostrina, ki se je rodila v povsem drugem času pa ostaja še danes nespremenjena.


rouge-ah - you think you're so much better (bare, 2018)

Gašper: Z njeno glasbo sem se prvič srečal v okviru sodelovanja na Festivalu Kamfest. Čudovit zvok harfe, ki se s pomočjo elektronike spremeni v pravo elektronsko godbo, pa je svojevrstna oblika meditacije.


Iz uredništva:

Gašper Selko, instrumentalist in skladatelj, je začel svojo glasbeno pot na glasbeni šoli v Kamniku. Znanje je kasneje dopolnjeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani, ter zaključil šolanje pri prof. Tiborju Kerekešu. Žanrska pestrost, svoboda in ustvarjalnost ga je že v času študija pripeljala do najrazličnejših sodelovanj, projektov in skupin. Svojega mesta ni našel le v enem žanru, temveč je začel raziskovati svojevrstni glasbeni izraz v jazzu, etnu, elektronski glasbi, pa vse do metala, hip hopa ter navsezadnje do sodobnih intermedijskih zvrsti. Je član večih zasedb (Leni Kravac, Yanu, mednarodne zasedbe ”MUSCAH”), sodeluje pa z mnogimi priznanimi umetniki in skupinami, kot so Noctiferia, Murat in Jose, Shadow Universe, Igor Leonardi, Boris Cavazza, Borz, Denis Beganovič, Urška Centa, JaMirko, Damaris, Simfonični orkester Domžale - Kamnik in drugimi. Pod imenom X.U.L pa Gašper raziskuje možnosti drugačnega dojemanja glasbe in interakcije s poslušalci. Skozi glasbo, ki jo ustvarja lahko zaznamo in slišimo zvočne vzorce, prvine in teksture, ki se gibljejo od sodobnega glasbenega klasicizma, pa vse do improvizirane elektronske godbe.

X.U.L - When She Left When She Left je prvi single iz prihajajočega albuma ''A Guide for Lost Travellers'', ki bo izšel v oktobru.


X.U.L - A Story About A Man (VOID - A Story About a Man, 2019)

Miroslav Akrapović: recenzija albuma VOID - A Story About a Man (Odzven)