01.05.2020

Iz moje poslušalnice: Maja Pavlin

Prvomajska playlista pripada Maji Pavlin, neumorni borki za vidnost in prepoznavnost slovenske glasbe znotraj osrednjega javnega televizijskega medija. Takole je zapisala za začetek: Ker je že v zadnjem letu izdane toliko odlične domače muzike, se bom omejila na izide 2019/20 pa še tu skozi sito aktualne sporočilnosti. 

SIGIC

Maja Pavlin
Foto: osebni arhiv
X.U.L: Pieces (VOID - A Story About a Man, 2019)

Maja:  … ko se ne znamo, ne zmoremo ustaviti … in ko smo končno primorani – še zmoremo prisluhniti, čutiti, si upamo sanjati, gledati v prihodnost … kljub temi, ki nas obdaja? Gašper Selko aka X.U.L je ustvaril naravnost katarzičen prvenec. 

Miroslav Akrapović: recenzija plošče VOID - A story about a man (Odzven)

All Strings Detached: Blueberry Woods (Septet, 2020)

Maja:  Zame gotovo eden najboljših albumov letošnjega leta – vleče v privlačno mračno atmosfero skozi katero nas Jana in Vesna čutno a odločno peljeta. Blueberry Woods je krasna odslikava nezlomljivosti ustvarjalnega duha kljub črnim časom za razvoj kulture in umetnosti. 

Katarina Juvančič: intervju z All Strings Detached ob izdaji albuma Septet (Odzven)

Pliš: Skos je isto

Maja:  Obožujem ustvarjalni duo enega najprijetnejših ženskih vokalov z Aleksandro Ilijevski in lucidnim tekstopiscem in avtorjem glasbe Markom Gregoričem, ki v zasedbi Pliš vedno znova navdušujeta s preprosto življenskostjo. Nazadnje s skladbo Skosjeisto – kljub zavedanju trpke realnosti si člani zasedbe ne dovolijo vzeti otroške navihanosti in iskrenosti. 

Magnifico & Jan Jarni - Pegica (Izvedba za kitaro in šibice)

Maja:  Magnifico - mojster učinkovite in izvirne enostavnosti. V akustični različici skladbe Pegica to dokazuje tako skozi besedilo, glasbo kot tudi izvedbo s kitaro in škatlico šibic. Melanholična Pegica mi preprosto paše …  še posebej te dni, ko je beg v spomine naša realnost.   

Noctiferia: Smrt za Smrt (prihajajoči album Reforma: Tribute to Laibach)

POVEZAVA DO VIDEA

Maja:  Pa še nekaj iz družinske malhe bližnje prihodnosti - Album Nocitferie Reforma: Tribute to Laibach prinaša remixe izbranih Laibach skladb, ki odlično sedejo ta v ta čuden čas kafkovske ujetosti v svetohlinski sistem razkroja človečnosti v družbi. Četudi se bere pristransko, se albuma odkrito veselim in ga toplo priporočam – za pokušino pa uvod v Smrt za smrt.

Iz uredništva: 
Maja Pavlin je glasbena novinarka, voditeljica, avtorica dokumentarcev in televizijskih oddaj. Je urednica nekdanje oddaje Aritmija na RTV Slovenija ter avtorica glasbenega dokumentarca Charlatan Magnifique (rezencija Odzven). Ob ukinitvi oddaje Aritmija je Maja spisala javno pismo, objavljeno tudi v Odzvenu. Članek je bil najbolj bran zapis na Odzvenu v letu 2018.