25.03.2020

Iz moje poslušalnice: Katarina Juvančič

Antivirusni izbor kantavtorice ter glasbene kritičarke in publicistke - za prepotrebno vsakodnevno krepitev imunskega sistema.

SIGIC

Katarina Juvančič
Foto: osebni arhiv

Borghesia - Odprite muzeje (Proti kapitulaciji, 2018)

Katarina: Preroški genij mladega Srečka Kosovela nas inspirira že dobro stoletje in kar noče iz mode. Borghesia mu je na albumu Proti kapitulaciji (Moonlee Records, 2018) postavila svojevrsten spomenik in med vsemi nadvse primernimi komadi za naš viharni, a vase zaprti čas, je klic Odprite muzeje! še posebej aktualen. Da le ne bi po razdejanju, ki ga bodo za sabo pustili takšni in drugačni virusi, obveljala prav ta: “Odprite muzeje za nacionalizem, za mrtve ideje”.

Muanis Sinanović: recenzija albuma Proti kapitulaciji (Odzven)
 

Silence - Heart of Darkness (Musical Accompaniment for the End of the World, 2012)

Katarina: Če smo še pred osmimi leti, ko sta duo Silence izdala album Glasbena spremljava za konec sveta mislili, da je konec sveta že prišel in odšel, smo se pošteno ušteli. Srce zla še vedno bije in mi bijemo bitko z njim. Komu zvoni, je vedel že Hemingway. Komu bo prej odzvonilo, pa ne vem(o). V tej grozljivki smo se iz gledalcev namreč čez noč vsi spremenili v igralce. Špilajmo, nimamo druge!

Goran Kompoš: intervju ob izdaji plošče Musical Accompaniment for the End of the World (Odzven)
 

Buldožer - Higijena (Izlog jeftinih slatkiša, 1980)

Katarina: Dve plošči, ki sta izšli leta 1980, sem imela v mislih za tale izbor. Ena je Dolgcajt Pankrtov s Totalno revolucijo, a sem se zato, ker te dni že tako ali tako odmeva iz balkonov, oknen in facebook zidov, raje odločila za Buldožersko Higijeno iz Izloga jeftinih slatkiša. “Higi-higi-higijena, spasit će vas higijena. Vita-vita-vitamini, spasit će vas vitamini.” Za antivirusne nasvete se torej ni treba nujno posvetovati zgolj z vašim zdravnikom ali farmacevtom. Zdravstvene nasvete lahko najdete tudi na štirideset let starih vinilkah. Recept vam predpiše dr. Buldožer.

Same babe - Predsednik ZDA (singel, 2020)

Katarina: Janijev (Kovačič, seve) pankersko nabrit Predsednik ZDA (otvoritveni komad njegovega albuma Ljudje iz leta 1984), ki je bil vperjen v tedanjega kozervativnega ameriškega predsednika, bivšega igralca Ronalda Reagana in njegovo politiko hladne vojne, je z novembrom 2016 dobil povsem nove, neskončno bolj bizarne, da ne rečem celo zlovešče, dimenzije. Z virusom takšnih “predsednikov ZDA”, so se okužila ljudstva širom zemeljske oble. V fini acapella disonanci so se ga nedavno lotile tudi Same babe. Hvala Janiju in seveda Babam za dobrodošel doprinos k čredni imunosti.

Širom - Brez velike verjetnosti objema (Svet, ki speče konju cvet, 2019)

Katarina: V pičlih nekaj tednih je mikroskopsko majhna, v nanomilimetrih merjena entiteta, pred našimi očmi razgalila marsikaj – tudi globalno sovisnost in ranljivost. Slednja se poglablja z vsakim nedotikom. Majhna verjetnost objema, ki bo očitno stvar dolgih mesecev, reže homo sapiensove celice družabnosti in podružbljanja, ki se že tisočletja prenašajo preko fizičnih stikov. Preko dotikov. Preko objemov. Preko izmenjave vonja, sline, kožnih celic in ostalih substanc, se aktivira hormon oksitocin, varuh pred stresnim kortizolom. In v tej oksitocinski abstinenci mi dovolite, da vam s pomočjo mojih ljubih fantazmagoričnih folkijašev Širom serviram objem. Z veliko verjetnostjo, da vas najde.

Iz uredništva:
Katarina Juvančič
je zapisala tudi: Sicer sem imela že pripravljen drugačen izbor od navedenega, a so dogodki zadnjih dni pretresli moj notranji "​antivirusni" obrambni sistem in posledično tudi mojo Sigic špillisto. Ko sem se že nadejala vse protestne, družbenobuditeljske in apokaliptične pesmi arhivirati za prihodnje rodove, se pojavi virus in potem še en in še en in … svet se postavi na glavo. A dokler ne zapoje debela gospa, ni konec, pravijo. Pojmo, torej! Morda pa se debela gospa ustraši, da je kdo ne preglasi, ji ukrade konec. Jaz ji kradem konce tudi s to petorko. Ne bo(š) nas, ne!