01.07.2020

Iz moje poslušalnice. Miha Firšt

Miha Firšt je kontrabasist, ki je študiral na glasbenih akademijah v Ljubljani, Gradcu in Zagrebu.

SIGIC

Miha Firšt
Foto: Osebni arhiv

Hostnik pa Krečič - Nukturn 

LF band - Cool guys

Miha: Morda temu sicer botruje moja osebna omejenost na slogovni ali družabni krog, a ko beseda nanese na sodobno slovensko ustvarjalnost, sta moji prvi asociaciji skladatelja Leon Firšt in Matija Krečič. Oba imata v svojem opusu vrhunske umetniške kompozicije, pa tudi lahkotnejšo glasbo, za povrh pa sta tudi izjemno spretna inštumentalista. Menim, da Youtube ni zelo hvaležna platforma za raziskovanje ambicioznih glasbenih umetnin, zato vam v poslušanje priporočam naslednji dve skladbi zasedb, ki jima boste prav gotovo lahko to poletje prisluhnili tudi v živo. Tomaž Hostnik in Matija Krečič me navdušujeta s skladbami, ki so preproste, lepe in zaradi raskavega Tomaževega glasu in malo smešnega naglasa tudi prav čudaško sexy, a se ob vsem tem v velikem loku izogneta vsakršnim banalnostim. Pri Leonovih džezovskih udejstvovanjih pa se v glavnem nasmiham silni lahkotnosti, s katero vsi člani banda obvladujejo razgiban glasbeni material. 

KLON - BAM! BAM! BAM!

Miha: Demografski ustroj naše države kot nekakšen lijak ustvarjalne ljudi čedalje bolj sili v prestolnico, zato me toliko bolj razveseli, ko tudi "na periferiji" umetniki na področju urbane glasbe zastavijo resne in ambiciozne načrte. V Celju, kjer prebivam, so trenutno "najglasnejši" KLON, ki delajo na družbeno kritičnih besedilih, kakovostni video produkciji, posebno doživetje pa so tudi njihovi nastopi v živo.

Matija Bravničar - Koncert za violino

Miha: V resnici se v "poslušalnici" najpogosteje znajde umetniška oziroma, kot ji pogosteje pravimo, klasična glasba. Odlične glasbe slovenskih skladateljev zadnjih 150 let je toliko, da je verjetno nikoli sploh ne bom uspel v celoti spoznati, skladba, ki me je v trenutku srečanja najbolj presenetila, pa je verjetno Koncert za violino Matije Bravničarja. Za to skladbo je prejel tudi Prešernovo nagrado, razlog, zakaj tega koncerta ne postavljamo ob bok koncertom velikih ruskih skladateljev 20. stoletja pa je verjetno v glavnem - pomota.

Vinko Globokar: Dialog uber luft

Miha: Dialog über Luft v izvedbi Luke Juharta je stvar, ki bi jo po mojem mnenju moral slišati in videti vsak ljubitelj absolutne glasbe pa tudi vsakršne umetnosti, ki ne želi biti preveč "enodisciplinarna", kaj točno (koncept, majhne barvne ali muzikalne domislice, mojstrska izvedba ...) vas bo najbolj navdušilo, pa je nemogoče napovedati.

Pogovor Marine B. Žlender z Luko Juhartom v Odzvenu

Iz uredništva:

Miha je več let poučeval na Glasbeni šoli Celje, z vodilnimi evropskimi glasbeniki sodeluje na festivalih in v  koncertnih ciklih. Sodeluje s profesionalnimi orkestri v Sloveniji, Berlinskimi simfoniki in Zagrebškimi solisti, dve sezoni je vodil sekcijo kontrabasov v Salzburški filharmoniji.
Kot direktor Hiše kulture Celje se posveča koncertni produkciji, na gledališkem odru je debitiral z monodramo Patricka Sűskinda Kontrabas. Trenutno nastopa v avtorski predstavi Komedija o artu, ki združuje njegovo ljubezen do gledališča in prizadevanja za promocijo umetnosti, ki se jih loteva tudi kot koordinator izobraževalnega projekta Ambasador kulture, kot avtor vrste uspešnih glasbenih predstav za otroke ter predavatelj na Univerzi za tretje življenjsko obdobje. Je član različnih skupin, ena od njih je Komorni ansambel Hiše kulture Celje.